Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivé odhalenie vedcov: TENTO liek spôsobuje nádory na MOZGU! Nachádza sa takmer v každej domácnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ – V súčasnej dobe sa pomaly každý problém na našom tele snažíme riešiť liekmi. Akoby to nestačilo, ten istý liek zvykne vyrábať viacero farmaceutických firiem, pričom záleží už len vás, ktorý si vyberiete. Tento ale podľa najnovších zistení doslova vyrobí problém, ktorý sa vo väčšine prípadov končí smrťou.

archívne video

Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vedci vo Francúzsku odhalili desivú skutočnosť o lieku, ktorý užívala počas života takmer každá žena. Dlhodobé užívanie niektorých hormónov totiž môže viesť k vzniku nádoru na mozgu. Reč je o gestagénoch, ktoré sa bežne užívajú vo forme antikoncepcie. 

Antikoncepcia

Prvotnou úlohou gestagénov je zariadiť, aby sa dobre narastená výstelka maternice premenila tak, aby bola schopná prijať oplodnené vajíčko. Každý stav s gestagénovou prevahou, či už prirodzený, ako tehotenstvo a dojčenie, alebo umelo navodený, ako je užívanie antikoncepcie a hormonálne teliesko, podstatne znižujú riziko rakoviny endometria (výstelky maternice) a vaječníkov. Uvádza to union.sk. 

Desivé odhalenie vedcov: TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise The BMJ je údajne prvou, ktorá opisuje riziká spojené s užívaním gestagénovu žien po celom svete. Napriek desivým zisteniam vedci zdôrazňujú, že je potrebný ďalší výskum. Ten súčasný sa zameral na množstvo hormónov podobných progesterónu, ktoré sa bežne používajú v rôznych hormonálnych terapiách, vrátane antikoncepcie, na liečbu symptómov menopauzy či endometriózy.

Ženy vo Francúzsku

Používanie určitých hormónov po dobu jedného roka alebo dlhšie bolo spojené so zvýšeným rizikom vytvorenia intrakraniálneho meningiómu (mozgový nádor). Údaje v štúdii pre Francúzsko boli použité z národného systému zdravotníckych údajov (SNDS). Išlo o 18 061 žien s priemerným vekom do 57 rokov a šesť mesiacov, ktoré v rokoch 2009 až 2018 podstúpili operáciu na odstránenie nádoru v mozgu. Každý prípad vedci priradili k pravidelným kontrolám (päť za rok) podľa veku a miesta bydliska. Celkovo šlo o 90 305 kontrolných vyšetrení. 

Desivé odhalenie vedcov: TENTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistilo sa, že dlhodobé užívanie medrogestónu, medroxyprogesterónacetátu a promegestónu zvyšuje riziko intrakraniálneho meningiómu. Medzi rizikovým pravidelným užívaním bola aj antikoncepcia. Nádory (meningiómy) sa vytvárajú na miestach, ktoré pokrývajú mozog a miechu. Tvoria 40 percent primárnych nádorov centrálneho nervového systému. Len zriedkavo sa vyskytujú u žien mladších ako 35 rokov. 

Viac o téme: ŠtúdiaAntikoncepciaFrancúzskoVedaNádory na mozgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu