Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA a Japonsko oznámili spoluprácu v oblasti jadrovej fúzie

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Spojené štáty a Japonsko oznámili spoluprácu s cieľom zrýchliť vývoj a obchodné využitie jadrovej fúzie, oznámilo v stredu americké ministerstvo energetiky. Informuje agentúra Reuters.

Spolupráca sa má zamerať na vedecké a technické úlohy s cieľom sprostredkovať komerčne použiteľnú fúziu. Vedci, vlády a spoločnosti sa už celé desaťročia usilujú o využitie fúzie na výrobu elektrickej energie bez emisií skleníkových plynov.

archívne video

Prezidentské voľby: Voľba ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Takáto reakcia poskytuje energiu Slnku a na Zemi sa dá dosiahnuť pomocou tepla a tlaku. Použijú sa pri tom lasery či magnety na zlúčenie dvoch ľahších atómov do jedného s väčšou hustotou, čím sa uvoľní veľké množstvo energie, vysvetľuje Reuters.

Americký prezident Joe Biden v stredu v Bielom dome prijal japonského premiéra Fumia Kišidu. O jadrovej fúzii rokovali v utorok štátny tajomník amerického ministerstva energetiky David Turk a japonský minister pre vzdelávania, šport, vedu a technológie Masahito Morijama.

Na rozdiel od elektrární, ktoré na výrobu energie využívajú štiepenie atómov, budú elektrárne využívajúce fúziu – ak sa ich niekedy podarí zostrojiť – produkovať len malé množstvo dlhodobého rádioaktívneho odpadu, píše Reuters.

Viac o téme: SpoluprácaUSAJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu