Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o otvorení ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.

Komisia pripomenula, že Netanjahu prisľúbil otvoriť ďalšie priechody pre humanitárnu pomoc po telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Ide najmä o záväzky otvoriť prístav Ašdod a hraničný priechod v Ereze, aby bolo možné poskytovať pomoc Palestínčanom priamo v oblasti severného Pásma Gazy a výrazne zvýšiť dodávky cez Jordánsko. Podľa oznámenia eurokomisie by sa tieto kroky mali vykonať rýchlo a v plnom rozsahu.

Komisia zároveň zopakovala svoju výzvu na ochranu nevinných civilistov a humanitárnych pracovníkov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom. Exekutíva EÚ rovnako vyzvala všetkých aktérov v tomto regióne, aby urýchlene umožnili výrazný nárast prísunu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Európska komisia vyhlásila, že bude naďalej pokračovať v intenzívnej práci s regionálnymi a globálnymi partnermi, Organizáciou Spojených národov a partnerskými mimovládnymi organizáciami s cieľom zvýšiť dodávky pomoci do Pásma Gazy všetkými možnými cestami – po súši, vzdušnými mostami a tiež po mori, vrátane vytvoreného námorného koridoru. Európska únia v rámci doterajšej operácie humanitárnych vzdušných mostov financovala 44 letov, ktoré prepravili takmer 2000 ton pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy.

 

Viac o téme: IzraelGazaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu