Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael varoval Irán pred následkami, ak podnikne odvetu za útok na konzulát

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty, File)

TEL AVIV – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok večer pohrozil následkami v prípade, že sa Irán rozhodne zaútočiť na Izrael. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

"Irán proti nám podniká kroky už niekoľko rokov, či už priamo alebo sprostredkovane cez svoje bábky. Izrael preto proti Iránu a jeho bábkam podniká ofenzívne a defenzívne kroky," vyhlásil Netanjahu počas otvorenia stretnutia izraelskej bezpečnostnej rady. "Budeme sa vedieť brániť a budeme konať podľa jednoduchej zásady – ublížime každému, kto ublíži nám alebo nám ublížiť plánuje," dodal izraelský premiér.

Chystá Irán bezprostredný útok?

Vlády Izraela a USA sa obávajú, že Irán chystá bezprostredný útok, uviedol spravodajský portál Axios s odvolaním na predstaviteľov oboch krajín. Irán podozrieva Izrael z pondelkového útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane dvoch brigádnych generálov a piatich ďalších členov iránskych elitných Revolučných gárd. Teherán za nálet prisľúbil odvetu.

Iránske hrozby boli tiež témou štvrtkového telefonického rozhovoru medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a izraelským premiérom. Biden ubezpečil Netanjahua o "neochvejnej podpore" Izraela zo strany USA. Izrael na stupňujúce sa napätie reagoval mobilizáciou vojakov v zálohe na zlepšenie pripravenosti protiraketovej obrany a pozastavením udeľovania dovoleniek vojakom.

Viac o téme: Varovanieútok IránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu