Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Milióny potkanov v českej metropole! V Prahe ich žije viac ako ľudí, mesto pripravilo tony jedu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V pražskej kanalizačnej sieti žije niekoľko miliónov potkanov a je ich viac ako obyvateľov českej metropoly. Pracovníci tamojších vodovodov a kanalizácií už začali s pravidelnou deratizáciou. Na hubenie hlodavcov majú tento rok pripravených až 13 500 kilogramov jedu. Celoplošná deratizácia, ktorá potrvá až do októbra, vyjde mesto na približne štyri milióny korún (asi 158-tisíc eur).

archívne video

Jedno z najkrajších miest sveta máme na skok: Praha je magická v každom ročnom období (Zdroj: Prague City Tourism)

"Na tento rok máme nachystaných 13 500 kilogramov nástrah, ktorými ošetríme 13-tisíc kanalizačných vstupov, " uviedol hovorca Pražských vodovodov a kanalizácií Tomáš Mrázek. Povinnosť hubiť myšovité hlodavce je stanovená zákonom o ochrane verejného zdravia.

Nástrahy kladie PVK výlučne do kanalizácie, nie na povrch, pretože by mohli . Kilogram jedu zodpovedá jednej takzvanej deratizačnej jednotke, ktorou sa označuje jeden dom. Jedovatá návnada spôsobí hlodavcovi vnútorné krvácanie a ten potom do piatich dní uhynie.

Problémové lokality okolo bezdomovcov

Na jedného obyvateľa Prahy pripadá podľa odhadov takmer päť potkanov. Pravidelnou deratizáciou kanalizácie sa podľa hovorcu darí udržiavať počet myšovitých hlodavcov na primeranej úrovni.

Praha
Zobraziť galériu (2)
Praha  (Zdroj: Getty Images)

"Mnoho potkanov je tiež na povrchu okolo kontajnerov na odpadky a v neošetrovanej zeleni, kam obyvatelia vyhadzujú odpadky. Taktiež zvýšený stavebný ruch vyháňa potkany z kanalizácie na povrch. Problémovými miestami sú aj lokality obývané bezdomovcami," dodal Mrázek.

Viac o téme: PotkanyHlodavcePraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu