Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severovýchod Japonska postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,0

(Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

TOKIO - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 postihlo vo štvrtok oblasť pri pobreží severovýchodného japonského regiónu Fukušima, oznámil Japonský meteorologický úrad. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami nevydal. Informuje o tom agentúra AFP.

Zatiaľ nie sú správy o zraneniach či škodách. Zemetrasenie sa vyskytlo v hĺbke 40 kilometrov a bolo ho cítiť aj v hlavnom meste Tokio. Japonsko je jednou z tektonicky najaktívnejších krajín sveta a má prísne stavebné normy nastavené tak, aby sa zaistilo, že budovy vydržia dokonca aj najsilnejšie zemetrasenia. Súostrovie s približne 125 miliónmi obyvateľov zažíva približne 1500 zemetrasení ročne, ale drvivá väčšina z nich je mierna. Americký geologický inštitút USGS stanovil magnitúdu štvrtkového zemetrasenia na 6,1.

Otrasy prišli deň po tom, čo pri silnom zemetrasení na Taiwane zahynulo najmenej deväť ľudí a vyše 1000 utrpelo zranenia. Stredajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,4 poškodilo na Taiwane desiatky budov a vyžiadalo si varovania pred cunami dokonca až v Japonsku a na Filipínach. Najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie v Japonsku bolo masívne podmorské zemetrasenie s magnitúdou 9,0 v marci 2011 pri japonskom severovýchodnom pobreží. Vyvolalo cunami, ktoré si vyžiadali približne 18.500 mŕtvych alebo nezvestných. Táto katastrofa z roku 2011 spôsobila aj roztavenie jadier v troch reaktoroch atómovej elektrárne Fukušima, čo zapríčinilo najhoršiu povojnovú katastrofu Japonska a najvážnejšiu jadrovú nehodu od Černobyľa.

 

Viac o téme: MagnitúdaZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu