Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruský súd poslal do väzby ďalšieho podozrivého z útoku na koncertnú halu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Nexta, screenshot)

MOSKVA – Ruský súd v piatok nariadil vyšetrovaciu väzbu pre deviateho z podozrivých, ktorých zadržali a obvinili z terorizmu v súvislosti s útokom na koncertnú halu na predmestí Moskvy. Ten si podľa nových oficiálnych údajov vyžiadal 144 životov. Informujeme podľa tlačovej agentúry AFP.

Ruské orgány zadržali 12 osôb v súvislosti s útokom, ku ktorému došlo minulý piatok. Sú medzi nimi štyria muži obvinení z toho, že v budove Crocus City Hall zastrelili desiatky divákov a následne ju podpálili. Moskovský súd v piatok oznámil, že občan Tadžikistanu Nazrimad Lutfulloi bude vo väzbe do 22 mája. Podozrivým v prípade uznania za vinných hrozí doživotie. Ruské ministerstvo zdravotníctva medzitým oznámilo, že ďalší zo zranených zomrel v nemocnici, čím sa počet obetí útoku zvýšil na 144.

archívne video 

Teroristický útok v Moskve

K útoku, svojmu najkrvavejšiemu v Európe, sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina však hovoria o spojení s Ukrajinou a Západom, ktorí to opakovanie popierajú a obviňujú Moskvu zo snahy využiť tragédiu na vlastné ciele. Ruský Vyšetrovací výbor vo štvrtok uviedol, že má dôkazy, že za útokom stáli "ukrajinskí nacionalisti", ktorí ozbrojencov financovali platbami v kryptomenách z Ukrajiny. V piatok výbor tvrdil, že útočníci dostali príkazy od neidentifikovaného koordinátora prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram, pričom po útoku plánovali utiecť na Ukrajinu a vyzdvihnúť si tam odmenu.

Viac o téme: útok RuskoKoncertná hala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu