Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tragická nehoda autobusu so štyrmi obeťami: Vodičmi boli Čech a Slovák, pred incidentom sa mali pohádať

Autobus skončil na boku. Zobraziť galériu (3)
Autobus skončil na boku. (Zdroj: SITA/Jan Woitas/dpa via AP)

LIPSKO - Na nemeckej diaľnici 9 neďaleko Lipska mal v stredu vážnu nehodu autobus, ktorý si vyžiadal niekoľko mŕtvych a zranených. Vo večerných hodinách prebiehali záchranné práce - na mieste bol vyslobodzovací žeriav, informovala policajná hovorkyňa. Vodiči autobusu, ktorý v stredu havaroval pri Lipsku, boli Čiech (62) a Slovák (53). Slovák bol náhradník. ČTK to povedal hovorca saskej polície Chris Graupner, podľa ktorého obaja prežili. Graupner tiež uviedol, že medzi zranenými a mŕtvymi žiadnych ďalších českých a slovenských občanov zatiaľ neeviduje.

Poschodový autobus z Flixbusu mal v stredu ráno odviezť cestujúcich z Berlína do Zürichu. Medzi križovatkou Wiedemar a Schkeuditzer Kreuz (Sasko) však vozidlo zišlo z cesty a prevrátilo sa. Polícia hlási štyroch mŕtvych a viac ako 20 zranených. 

archívne video

Okamihy hrôza na diaľnici D2: V strede cesty sa utrhol kamiónu kontajner (Zdroj: Tip čitateľa)

Vodiči sa pohádali

Pôvodne sa hovorilo o piatich úmrtiach. Polícia v stredu večer počet mŕtvych upravila na štyri. Osoba, ktorá bola pôvodne hlásená ako mŕtva, je v ohrození života, informovalo lipské policajné oddelenie.

Zatiaľ nie je jasné, prečo vozidlo zišlo z cesty. Cestujúca oznámila denníku „Leipziger Volkszeitung“, že cesta bola nepokojná. V určitom momente vodič dokonca minul trasu a musel náhle zabrzdiť. Pohádal sa pritom s kolegom.

Tragická nehoda autobusu so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jan Woitas/dpa via AP)

Deti viseli dolu hlavou na bezpečnostných pásoch

„Zrazu nás hádzalo dopredu a dozadu a potom sa mi zatemnilo pred očami,“ spomína matka. Cestovala so svojimi tromi deťmi. Keď znova prišla k sebe, autobus už bol na boku. Podľa jej opisov malé deti viseli dolu hlavou v bezpečnostných pásoch – to im možno zachránilo život.

Potom ich previezli do nemocnice a ešte v ten deň mohli nemocnicu opustiť. Flixbus ponúkol, že buď bude pokračovať v ceste, alebo sa vráti do Berlína. Matka stále váha: "Momentálne nemáme žiadne veci, naše kufre sú stále v autobuse."

Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku  (Zdroj: TASR/AP/Jan Woitas)

V kabíne bolo 53 cestujúcich

Podľa spoločnosti Flixbus sa v diaľkovom autobuse nachádzalo 53 cestujúcich a dvaja vodiči. Hovorca spoločnosti uviedol, že úzko spolupracuje s miestnymi úradmi a záchranármi a vynakladá maximálne úsilie na rýchle a úplné objasnenie príčiny nešťastia. "Naše myšlienky sú so všetkými, ktorých postihla táto nehoda, a ich rodinami."

Až po troch hodinách sa podarilo pomocou pásov napraviť havarovaný autobus a z interiéru vyniesť niekoľko mŕtvych. Vodič autokaru podľa polície medzi mŕtvymi nie je. Podrobnosti o zdravotnom stave muža nezverejnili. Podľa autobusovej spoločnosti vodič sedel za volantom od odchodu z Berlína o ôsmej hodine ráno a dodržiaval všetky časy jazdy a odpočinku.

Viac o téme: NehodaNemeckoAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu