Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty: Medzi nimi boli aj malé deti

Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty Zobraziť galériu (3)
Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kasuku)

NAIROBI - Po takmer roku začali kenské úrady v utorok vydávať príbuzným telá obetí kresťanskej sekty, ktorej členov ich duchovný vodca vyzýval, aby hladovali, ak chcú uzrieť Ježiša. V masových hroboch v rozsiahlej zalesnenej oblasti Shakahola neďaleko pobrežného mesta Malindi sa vlani v apríli našli stovky tiel vrátane detských.

Podľa agentúry AFP hlavný vládny patológ Johansen Oduor a vedúci vyšetrovania trestných činov Martin Nyuguto potvrdili odovzdanie prvých štyroch identifikovaných tiel a avizovali, že v stredu a vo štvrtok očakávajú vydanie ďalších pozostatkov. Ide o vôbec prvé telá, ktoré po mesiacoch prác na ich identifikáciu pomocou DNA odovzdali príbuzným na pochovanie.

archívne video

Útek Vrbu a Wetzlera z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau pripomína pamätná izba v bývalom židovskom starobinci (Zdroj: TASR/Miroslav Jaroš)

Doteraz bolo pomocou profilov DNA pozitívne identifikovaných 34 zo 429 tiel exhumovaných v čase medzi aprílom a októbrom minulého roka. Zatiaľ čo veľa obetí zomrelo v dôsledku vyhladovania, iné - vrátane detských - vykazovali aj znaky smrti udusením, uškrtením alebo ubitím.

Roseline Odedeová, predsedníčka štátom podporovanej Kenskej národnej komisie pre ľudské práva (KNCHR), v utorok vyjadrila ľútosť nad pomalým procesom identifikácie obetí a vydávania tiel.

Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty
Zobraziť galériu (3)
Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kasuku)

"Je tu ešte 390 ďalších tiel, ktoré treba jednoznačne identifikovať. Pri tomto tempe tu budeme 10 rokov," vyhlásila pred novinármi v meste Malindi, kde boli vydané prvé z identifikovaných tiel. "Vláda musí vyčleniť zdroje na tento proces, aby sme boli schopní vydať telá rodinám," zdôraznila.

Patológ Oduor v reakcii na túto kritiku povedal, že proces identifikácie je pomalý, pretože väčšina rodín neprišla, aby si telá vyžiadala, čo komplikuje proces získanie vzoriek na porovnanie DNA. V utorok preto vyzval všetkých Keňanov, ktorí majú podozrenie, že ich príbuzní boli v lese Shakahola, aby sa prihlásili a poskytli vzorky. Informoval tiež, že v Shakahole bolo identifikovaných najmenej 35 ďalších masových hrobov a ďalšie exhumácie, ktoré sa začnú čoskoro, by mohli zvýšiť celkový počet obetí.

Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty
Zobraziť galériu (3)
Kenské úrady začali vydávať telá obetí kresťanskej sekty  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kasuku)

Spomínanú sektu viedol pastor Paul Makenzi Nthenge - zakladateľ medzinárodnej cirkvi dobrej zvesti (Good News International Church), ktorý svojim učeníkom údajne prisľúbil, že ak prestanú jesť, "stretnú sa s Ježišom". Tragédia je označovaná ako "masaker z lesa Shakahola".

Tento bývalý taxikár, ktorý svoju cirkev založil v roku 2003, bol už v roku 2017 zatknutý a obvinený z "radikalizácie", pretože obhajoval neumiestňovanie detí do škôl s tvrdením, že vzdelávanie sa v Biblii neuznáva.

Celý prípad otriasol kenskou verejnosťou a prezidenta Williama Ruta viedol k tomu, aby v súvislosti s kauzou zriadil vyšetrovaciu komisiu. Zároveň ustanovil pracovný tím, ktorý dostal za úlohu preskúmať predpisy upravujúce činnosť náboženských organizácií v krajine.

Viac o téme: DetiObeteDuchovný vodcaKeňaKresťanská sektaShakahola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu