Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina tvrdí, že v Sevastopole zasiahli dve ruské lode a ďalšie ciele: Rusko drží smútok za obete piatkového útoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV – Kyjev v noci na dnes čelí ďalšiemu ruskému útoku, v meste je počuť výbuchy, nasadená je protivzdušná obrana. Informuje o tom agentúra Ukrinform, podľa ktorej letecký poplach platí na celom území Ukrajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 759

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 759 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Nemecko, Belgicko a Fínsko oznámili balíky pomoci pre Ukrajinu.

20:18 Ľvovskí hasiči úspešne uhasili požiar po ruskom útoku na infraštruktúru.

19:26 Ukrajina hlási 3 zranených pri útoku na Doneckú oblasť.

18:55 Rusko takmer zdvojnásobilo útoky bezpilotných lietadiel FPV.

17:43 Ukrajina sa "nijako nezapojila" do masakra v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých vyše 130 ľudí, vyhlásil v nedeľu Biely dom. Reagoval na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý naznačil spojitosť s Kyjevom."Islamský štát nesie ako jediný zodpovednosť za tento útok. Ukrajina sa doň nijako nezapojila," povedala hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová s tým, že Islamský štát sa k útoku prihlásil.

16:04 Poľsko si predvolalo ruského veľvyslanca, aby vysvetlil narušenie poľského vzdušného priestoru ruskou riadenou strelou z nedele rána. Uviedla to tlačová agentúra PAP. Ďalšie kroky budú závisieť od informácií, ktoré veľvyslanec poskytne, povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna.

15:12 Ukrajina potvrdila útok na 2 veľké ruské lode na okupovanom Kryme.

14:37 Ukrajina v nedeľu výrazne zvýšila dovoz elektrickej energie a zároveň zastavila vývoz po tom, ako v ostatných dňoch Rusko opäť zaútočilo na jej energetickú infraštruktúru.

13:24 Pápež František v nedeľu venoval modlitby obetiam útoku v koncertnej sále v Moskve a označil toto násilie za "neľudské činy", ktoré urážajú Boha. 

13:23 Ľudia v Rusku dnes držia celoštátny smútok na pamiatku obetí piatkového teroristického útoku v koncertnej sieni v Krasnogorsku na západnom okraji Moskvy, pri ktorom zahynulo najmenej 133 ľudí. Ďalších 152 ľudí, vrátane piatich detí, bolo pri útoku zranených, spresnilo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Doteraz uvádzalo 147 zranených. V nemocniciach zostáva 107 pacientov, z ktorých je 16 v kritickom stave, uvádzajú ruské médiá.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina tvrdí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Smolnikov)

12:55 Západní lídri označili nedávne ruské voľby za zásadne nespravodlivé. Napriek tomu však oficiálne nevyhlásili, že výsledky volieb a Vladimíra Putina za prezidenta neuznávajú.

12:23 Britský minister financií Jeremy Hunt v nedeľu povedal, že Spojené kráľovstvo "veľmi málo verí" vyhláseniam Kremľa o piatkovom útoku v koncertnej sále v Moskve, a obvinil ho zo snahy "obhájiť" inváziu na Ukrajinu.

11:58 Predsedníčka výboru Nemeckého spolkového snemu (Bundestagu) pre obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová povedala, že piatkový teroristický útok na koncertnú sálu pri Moskve, ktorý si vyžiadal vyše 130 životov, je "vážnym úderom" pre ruské bezpečnostné úrady. 

10:53 Ukrajina v nedeľu oznámila, že počas nočného útoku na mesto Sevastopol na Krymskom polostrove zasiahla dve ruské výsadkové lode. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Ukrajinské ozbrojené sily úspešne zasiahli obojživelné výsadkové lode Jamal a Azov, komunikačné stredisko a viacero zariadení infraštruktúry ruskej Čiernomorskej flotily," uviedli vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily.

9:45 Ruské sily vypálili 29 riadených striel a 28 bezpilotných lietadiel Shahed v rámci rozsiahleho útoku zameraného na osem regiónov na západe, v strede, na severe a na juhu Ukrajiny, uviedlo letectvo.

9:04 Výbuchy boli hlásené v Ľvovskej oblasti približne o 9.35 h po tom, ako letectvo varovalo pred hrozbou útoku balistickou raketou v rámci leteckého poplachu na celej Ukrajine. Ľvovská oblasť sa predtým stala terčom nočného útoku.

8:11 Rusko pri útoku na západnú Ukrajinu narušilo svojou strelou s plochou dráhou letu poľský vzdušný priestor, oznámilo dnes veliteľstvo poľských ozbrojených síl. Incident sa podľa neho stal nad ránom. O incidente bol informovaný poľský prezident Andrzej Duda, informácie o narušení hraníc NATO boli odovzdané tiež poľským spojencom v Severoatlantickej aliancii, uviedli poľské médiá.

8:09 Americký prezident Joe Biden schválil financovanie vlády USA do 30. septembra. Vyzval Snemovňu reprezentantov, aby schválila návrh zákona o národnej bezpečnosti, ktorý zahŕňa aj pomoc pre Ukrajinu a ktorý sa bude posudzovať po 9. apríli.

6:27 Kyjev v noci na dnes čelí ďalšiemu ruskému útoku, v meste je počuť výbuchy, nasadená je protivzdušná obrana. Informuje o tom agentúra Ukrinform, podľa ktorej letecký poplach platí na celom území Ukrajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej agresii. Protivzdušná obrana pracuje aj vo Ľvovskej oblasti, ktorá hraničí s Poľskom. Kvôli útoku tak boli aktivované poľské a spojenecké lietadlá, uviedla poľská armáda na X.

"Pokračuje letecký poplach! V hlavnom meste pracuje protivzdušná obrana. Zostaňte v krytoch až do ukončenia leteckého poplachu! "vyzval na telegrame šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Správy o zranených či škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Putin chce z teroristického útoku pri Moskve obviniť Ukrajinu, uviedol Zelenskyj

"Po tom, čo sa včera stalo v Moskve, sa Putin a ostatní bastardi samozrejme snažia zvaliť vinu na niekoho iného," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore. Moskva podľa neho vždy používa rovnaké metódy a "vždy obviňujú iných". Po útoku na koncertnú sálu pri Moskve "tento absolútny niktoš Putin" celý jeden deň mlčal - namiesto toho, aby sa postaral o svojich ruských občanov, povedal Zelenskyj. Putin namiesto toho premýšľal o tom, "ako by to mohol preniesť na Ukrajinu", dodal Zelenskyj. Jeho komentáre prišli po tom, ako Putin vyhlásil, že po útoku zostala "ukrajinská stopa", hoci ďalšie podrobnosti šéf Kremľa neuviedol. Pri útoku na koncertnú halu Crocus City Hall v piatok večer zahynulo najmenej 133 ľudí. K zodpovednosti za útok sa prihlásili milície džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Zelenskyj obvinil Rusko, že samo šíri teror, a povedal, že Rusi prichádzajú na Ukrajinu, aby vypálili mestá "a snažia sa z toho obviniť Ukrajinu". Mučili a znásilňovali ľudí - a obviňovali z toho obete, povedal Zelenskyj. "Priviedli sem, na ukrajinskú pôdu, státisíce svojich vlastných teroristov, aby bojovali proti nám, a je im jedno, čo sa deje v ich krajine," zdôraznil. Putin v sobotňajšom televíznom prejave uviedol, že štyria ozbrojenci zadržaní v súvislosti s týmto smrtiacim útokom "cestovali smerom na Ukrajinu, kde pre nich podľa predbežných údajov boli na ukrajinskej strane pripravené podmienky na prekročenie štátnych hraníc", pripomína tlačová agentúra AFP. Kyjev rozhorčene odmietol tvrdenia ruského lídra, ktoré prišli viac ako dva roky po tom, ako Moskva napadla Ukrajinu. Piatkové udalosti pri Moskve predstavujú najsmrteľnejší útok v Rusku za takmer dve desaťročia a najtragickejší v Európe, ku ktorému sa prihlásil IS. Putin sa vo svojom príhovore o zodpovednosti tejto skupiny nezmienil.

Rusko tvrdí, že zostrelilo ukrajinské rakety vypálené na Krym

Rusko v sobotu večer oznámilo, že odrazilo paľbu ukrajinských rakiet vypálených na mesto Sevastopol na Krymskom polostrove, pričom guvernér mesta uviedol, že dvaja ľudia utrpeli zranenia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Podľa prvých informácií bolo zostrelených viac ako desať rakiet," uviedol na komunikačnej platforme Telegram guvernér Sevastopola Michail Razvožajev. Dodal, že trosky zostrelených rakiet, ktoré poškodili aj niekoľko obytných budov, zranili dieťa a ženu. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v roku 2014. Ukrajina pravidelne útočí raketami a dronmi na tento logisticky dôležitý polostrov.

Nad miestom výbuchu v muničnom sklade ruskej armády na Kryme stúpa dym
Zobraziť galériu (7)
Nad miestom výbuchu v muničnom sklade ruskej armády na Kryme stúpa dym  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirill Budanov v januári vyhlásil, že ukrajinské útoky proti Krymu sa zintenzívnia. Ruské ministerstvo obrany predtým v sobotu uviedlo, že v priebehu dňa zostrelilo aj 19 ukrajinských rakiet nad Belgorodskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou. Krátko pred útokom na Krym sa doprava cez most medzi polostrovom a Ruskom dočasne zastavila, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Na sociálnych sieťach sa objavili správy o silných explóziách v prístave Sevastopol a možných zásahoch tam kotviacej lode, ktoré však nebolo možné nezávisle overiť. Ruská armáda sa medzitým zamerala na východoukrajinské mesto Charkov.

Podľa ukrajinských médií mesto počas dňa zasiahlo niekoľko rakiet a zahynul najmenej jeden človek. Predtým došlo k požiaru ruskej ropnej rafinérie v Samarskej oblasti na Volge. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že nad Brianskou oblasťou, Belgorodskou oblasťou, Voronežskou oblasťou a Saratovskou oblasťou bolo zničených celkovo 12 dronov. Úrady uviedli, že v Samarskej oblasti boli dronmi napadnuté dve ropné rafinérie. Závod v meste Novokuibyševsk nebol poškodený. Požiar v druhej rafinérii v Kuibyševe uhasili. V uplynulých týždňoch ukrajinské tajné služby systematicky zameriavajú ruské ropné rafinérie pomocou bojových dronov, a to aj ďaleko za frontovou líniou. Ukrajina v rámci obrany proti ruskej agresii často ostreľuje ruské územie - v pohraničnej oblasti aj vo vnútrozemí. Počet obetí a škôd tam však nie je úmerný vážnym dôsledkom vojny na Ukrajine.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu