Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden bude vo Wasingtone rokovať s irackým premiérom Súdáním

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden 15. apríla v Bielom dome privíta irackého premiéra Muhammada Šijá Súdáního. Budú rokovať aj prítomnosti amerických vojakoch v Iraku, informuje o tom agentúra AFP.

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že Biden a Súdání potvrdia spoločné odhodlanie poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) a prehĺbia úsilie o bezpečný, zvrchovaný a prosperujúci Irak, ktorý je plne integrovaný do regiónu Blízkeho východu. Kancelária irackého premiéra uviedla, že témou rozhovorov budú vzťahy medzi Irakom a USA v nadväznosti na boj proti týmto extrémistom.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bude tu prvá Súdáního cesta do Washingtonu od jeho nástupu do úradu v októbri 2022. V minulosti žiadal odchod amerických vojakov z Iraku, pripomína AFP. Tí tam boli vyslaní v roku 2014 v rámci medzinárodnej koalície proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá ovládla veľké časti územia na severe Iraku a v Sýrii. V roku 2021 sa Irak a Spojené štáty dohodli, že koalícia prestane plniť bojové úlohy.

Viac o téme: VojaciRokovaniaUSAIrakJoe BidenMuhammada Šijá Súdáního
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu