Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzske školy čelia hrozbám, dostali správy a videá so stínaním hláv

(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Najmenej 30 škôl vo francúzskej metropole Paríž a jej okolí tento týždeň dostalo správy obsahujúce hrozby doplnené videami zobrazujúcimi stínanie hláv, uviedlo vo štvrtok francúzske ministerstvo školstva. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Správy obsahovali vážne hrozby a ospravedlňovali podnecovanie k terorizmu, dodal pre AFP jeden z predstaviteľov ministerstva. Väčšina z nich bola doručená na stredné školy. Správy sa šírili prostredníctvom interných e-mailov škôl, softvéru Pronote využívaného ministerstvom a digitálnej platformy ENT, ktorú na komunikáciu využívajú učitelia, žiaci a ich rodičia. Podľa ministerstva práve prebieha vyšetrovanie s cieľom identifikovať útočníkov. Ministerstvo deťom a dospelým, ktorí "šokujúce" videá videli, ponúklo psychologickú starostlivosť.

Nemenovaný zdroj z prostredia polície uviedol, že v priebehu utorka a stredy dostalo najmenej päť škôl v departmente Yvelines v širšom okolí Paríža hrozbu bombovým útokom. Na rozšírenie správy a rozposlanie videí bolo podľa zdroja použité konto jedného zo študentov, do ktorého sa útočníci nabúrali. Stredná škola v departmente Seine-et-Marne na východ od francúzskej metropoly dostala správu, podľa ktorej boli po celej budove "v mene Allaha" rozmiestnené výbušniny. Vlna falošných bombových hrozieb zaplavila školy, letiská a turistické atrakcie aj vlani na jeseň. V októbri minulého roka radikalizovaný islamista v meste Arras na smrť dobodal svojho bývalého učiteľa, pripomína AFP.
 

Viac o téme: FrancúzskoPolíciaHrozbyVideá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu