Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál na špičkovej európskej škole: Profesora vyhodili, mal sexuálne obťažovať študentku

Olivier Costa mal sexuálne obťažovať študentku.
Olivier Costa mal sexuálne obťažovať študentku. (Zdroj: X)

BRUGGY - College of Europe v belgických Bruggách ukončila zmluvu s profesorom Olivierom Costom po tom, čo univerzita vyšetrila obvinenia zo sexuálneho obťažovania, ktoré vyslovila súčasná študentka. 

Slávna univerzita je tréningovým priestorom pre najvyšších predstaviteľov Európskej únie. Mnohí jej bývalí študenti, v Bruseli známi ako „vysokoškolská mafia“, končia v európskych inštitúciách a širšej bruselskej bubline.

archívne video

Agresor ráta s tým, že sa nebudete brániť - Bianka Urbanovská, lektorka sebaobrany

„Týmto e-mailom by som vás chcela informovať, že zmluvný vzťah medzi College of Europe a prof. Olivierom Costom bol dnes ukončený,“ napísala Federica Mogheriniová, rektorka College of Europe a bývalá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnosť. Mail mal k dispozícii server Politico. Mogheriniová vo svojom e-maile nespresnila dôvod Costovej výpovede. 

Súčasná študentka, ktorú neidentifikovali, vo štvrtok ráno povedala: „Som hrdá na to, že patrím k inštitúcii, ktorá ide príkladom tým, že ukazuje, že takéto správanie nie je prijateľné. Dúfam, že aj ostatné vplyvné inštitúcie, v ktorých pracuje, sa budú starať o ochranu budúcich obetí prijatím primeraných opatrení. A hovorím to s nádejou, so zreteľom na všetky ženy, ktoré ma predišli: Som jeho posledná obeť na College of Europe!"

Keď Costa, teraz bývalý riaditeľ oddelenia európskych politických štúdií a štúdií správy vecí verejných, kontaktovali, odmietol to komentovať. 

Výbor College of Europe vo februári rozhodol, že profesor nemôže pokračovať vo svojej úlohe v kampuse v Bruggách po tom, čo sa zistilo, že porušil univerzitný kódex správania tým, že sexuálne obťažoval súčasnú študentku.

Potom bolo na Mogheriniovej, aby konala podľa rozhodnutia výboru. Keď spoločnosť server Politico požiadal o jej vyjadrenie, Mogheriniová povedala: „Prepáčte, nemôžeme sa vyjadrovať, pretože sme viazaní dôvernosťou a všeobecným nariadením o ochrane údajov.“

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieProfesorOlivier Costa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu