Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počas výcvikového letu havarovala v Grécku stíhačka F-16: Bola spustená záchranná operácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Stíhačka F-16 gréckej armády sa zrútila v stredu počas výcvikového letu do Egejského mora. Oznámili to grécke úrady s tým, že pilot sa katapultoval a bola spustená záchranná operácia.

K nehode došlo neďaleko malého gréckeho ostrova Psathoura, vzdialeného asi 175 kilometrov na severovýchod od metropoly Atény. Stíhačka F-16, určená len pre jedného pilota, vzlietla zo základne v strednom Grécku.Do záchrannej operácie sú zapojené dva vrtuľníky, dve vojenské lietadlá a fregata. Okrem toho sa na nej zúčastňujú aj lode pobrežnej stráže z danej oblasti. Viac detailov nebolo bezprostredne po nehode známych.

Grécko v súčasnosti vylepšuje svoju flotilu stíhačiek F-16 v rámci programu na modernizáciu armády, ktorého cieľom je udržať krok s gréckym regionálnym rivalom - Tureckom.K stredajšej nehode prišlo niekoľko hodín po tom, čo Atény prijali dodávku troch vrtuľníkov pre námorníctvo typu MH-60R Seahawk americkej výroby. Odovzdávacia ceremónia sa uskutočnila neďaleko Atén. Výrobca vrtuľníkov, zbrojárska spoločnosť Lockheed Martin, uviedol, že Grécku dodá do roku 2025 ďalšie dva vrtuľníky MH-60R.

Viac o téme: HaváriaVýcvikGréckoStíhačka F-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu