Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rakúsky expert varuje: Krátka zima láka hladné medvede do miest, takto sa treba správať v ich blízkosti

V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta
V Liptovskom Mikuláši prebiehala poriadna dráma, medveď pobehoval po uliciach v centre mesta (Zdroj: Facebook/Liptov112.sk)

VIEDEŇ - „Besnenie“ zvieraťa na Slovensku bije na poplach aj medzi rakúskymi odborníkmi na divokú zver.

V meste Liptovský Mikuláš zranil medveď hnedý päť ľudí. Odvtedy je v meste výnimočný stav. Zatiaľ čo po zvierati pátra veľký kontingent, mnohí sa už neodvážia vyjsť do ulíc – vzhľadom na videozáznamy z útoku medveďa niet divu. Zobrazujú medveďa, ktorý beží smerom k páru s kočíkom. Keď na poslednú chvíľu uhne, zviera sa odvráti a prenasleduje nový cieľ.

Medveď v centre Liptovského Mikuláša atakoval piatich ľudí (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

„Divoký dravec ním vždy zostane,“ vysvetľuje viedenský odborník na poľovníctvo Rudolf Gürtler. „Dôrazne vás varujem – ak sa tomu dá nejako vyhnúť – nepribližujte sa k medveďovi. Exemplár na Slovensku je určite problémový exemplár,“ hovorí podľa Krone.at poľovnícka legenda.

Čo situáciu ešte zhoršuje: „Vzhľadom na túto krátku zimu si vyhladované medvede zháňajú potravu skôr a momentálne sa túlajú až do miest. Zviera bolo pravdepodobne rovnako v panike ako ľudia, ktorí sa k nemu dostali príliš blízko.“

Stavy zvierat sa zvyšujú. Aj preto, že lov bol na mnohých miestach zastavený po tom, čo sa ním pohoršili ľudia milujúci zvieratá – hoci žijú ďaleko a v bezpečí od medveďov. „To prispieva k utrpeniu vidieckeho obyvateľstva, ktoré znáša dôsledky zvýšených konfrontácií.“ Ľudia však nie sú súčasťou spektra koristi. Rada odborníka: „Namiesto úteku by dávalo väčší zmysel schúliť sa.“ To, že ho zviera oňucháva, musí človek vydržať.

Viac o téme: Liptovský MikulášMeveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu