Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

V Skopje prvýkrát zasadal nový parlament

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

BRATISLAVA - V macedónskej metropole Skopje sa v sobotu prvýkrát zišli poslanci zvolení v parlamentných voľbách 1. júna, ktoré poznačilo násilie a manipulácie v oblastiach obývaných prevažne albánskou menšinou.

Parlament zasadal po tom, ako volebné orgány potvrdili víťazstvo koalície pod vedením vládnej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana za macedónsku národnú jednotu (VMRO-DPMNE). Stredopravicový blok premiéra Nikolu Gruevského bude mať v 120-člennom zhromaždení 62 poslancov.

Dvadsaťsedem kresiel získala stredoľavicová koalícia okolo opozičnej Sociálnodemokratickej únie Macedónska (SDSM), ďalších 15 pripadlo Demokratickej únii za integráciu (DUI), ktorá zastupuje etnických Albáncov. Konkurenčná Demokratická strana Albáncov (DPA), ktorá v marci opustila vládnu koalíciu pre nezáujem Skopje uznať nezávislosť Kosova, bude mať v novom parlamente iba 10 zástupcov.

Minulotýždňové opakovanie volieb v 183 z 2976 volebných okrskov neohrozilo víťazstvo Gruevského koalície, zrejme však rozhodlo o tom, ktorá z dvojice najväčších albánskych strán bude prizvaná do vládnej koalície. Podpora DUI dosiahla 12,77 percenta, zatiaľ čo DPA získala iba 8,47 percenta hlasov.

Obe albánske strany výsledky opäť napadli a v sporných okrskoch má 29. júna prebehnúť ďalšie kolo. Volebné orgány v sobotu potvrdili mandáty 115 poslancov.

Noví členovia parlamentu si v sobotu zvolili za svojho predsedu popredného predstaviteľa VMRO-DPMNE Trajka Veljanovského. Štyridsaťpäťročný bývalý námestník ministra spravodlivosti získal 73 hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Stream naživo
Celý program

Ďalšie zo Zoznamu