Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chorvátsky prezident nemôže kandidovať v parlamentných voľbách: Rozhodol o tom súd

Zoran Milanovič Zobraziť galériu (2)
Zoran Milanovič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

ZÁHREB - Chorvátsky ústavný súd v pondelok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič nemôže kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, kým neodstúpi z funkcie hlavy štátu.

Milanovič ešte minulý týždeň v piatok oznámil ambíciu kandidovať za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu (SDP) vo voľbách do parlamentu, ktoré prebehnú 17. apríla.V prípade, že sa strane podarí vo voľbách zvíťaziť, bude Milanovič podľa svojich slov ašpirovať na premiérske kreslo a odstúpi z prezidentskej funkcie.Chorvátsky ústavný súd v pondelkovom rozhodnutí uviedol, že úrad prezidenta je nezlučiteľný so straníckou politikou. Milanovič preto môže v parlamentných voľbách kandidovať iba vtedy, keď rezignuje na svoju súčasnú funkciu.

Chorvátsky prezident nemôže kandidovať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Milanovič však v nedeľu potvrdil, že kandidovať v parlamentných voľbách bude, ale prezidentského mandátu sa vzdať nemieni, pretože by to podľa neho viedlo k odovzdaniu prezidentských právomocí do rúk vládnej Chorvátskej demokratickej únie (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča."Aj keby sudcovia ústavného súdu poslúchli pokyny "zbabelca Plenkoviča" a zabránili mi kandidovať na kandidátnej listine (strany SDP) vo volebnom obvode č. 1, v ktorom kandiduje aj Plenkovič, naša kandidátna listina (SDP) napriek tomu vyhrá," vyhlásil Milanovič.

Tesne pred minulotýždňovým rozpustením chorvátskeho parlamentu schválili poslanci - pod tlakom Plenkoviča - sporný zákon namierený proti tzv. whistleblowerom, píše DPA. Opozícia obavy, že ide o snahu zakryť korupciu medzi politikmi vládneho tábora.Milanovič a Plenkovič sú považovaní za hlavných politických súperov. Úradujúci prezident opakovane vyjadril podporu Rusku, zatiaľ čo predseda vlády a jeho strana HDZ presadzujú proukrajinské pozície.

Viac o téme: Parlamentné voľbySúd Zoran Milanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu