Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinovi už gratulovali k víťazstvu KĽDR, Nikaragua, Venezuela a Tadžikistan: Pridala sa aj Čína a Irán

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Valeriy Sharifulin)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok zaslal gratuláciu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Putinovi blahoželali aj lídri Nikaraguy, Venezuely či Tadžikistanu. Informujú o tom agentúry AP, DPA a Jonhap.

"Posielam svoje gratulácie bratskému národu Ruska a prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho mimoriadnemu víťazstvu v prezidentských voľbách," uviedol na sociálnej sieti X venezuelský prezident Nicolás Maduro. Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil vo vyhlásení uviedol, že jednotnosť Rusov a vedenie prezidenta Putina sú základom pre zvrchovanosť a územnú celistvosť krajiny a aj pre politickú stabilitu a globálnu bezpečnosť.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 600 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Prezident Nikaraguy Daniel Ortega uviedol, že Putinov triumf prispeje k stabilite a lepšej budúcnosti ľudstva. Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon víťazstvo Putina označil za presvedčivé a vyjadril pozitívne očakávania pri ďalšom rozvoji vzájomných vzťahov oboch krajín. Rachmon je v bývalej sovietskej republike pri moci od roku 1992.

Kimovu gratuláciu na ruské ministerstvo zahraničných vecí doručí veľvyslanec Severnej Kórey v Rusku, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. KĽDR a Rusko od septembrového (2023) stretnutia Kima s Putinom na ruskom Ďalekom východe prehlbujú vzájomnú vojenskú spoluprácu. Viac než 40 krajín vrátane USA, európskych štátov, Južnej Kórey a Japonska v januári odsúdilo dodávky severokórejských zbraní Rusku.

Ruský prezident podľa predbežných výsledkov zvíťazil v prezidentských voľbách, ktoré sa konali počas troch dní (od piatku do nedele) a zaistil si ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Ruská ústredná volebná komisia uviedla, že po sčítaní viac než 99 volebných obvodov získal Putin približne 87-percentnú podporu.

Spojené štáty spochybnili výsledok volieb

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja k voľbám pripustení kandidáti buď otvorene podporovali súčasného prezidenta alebo sa držali línie Kremľa. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v nedeľu v príhovore uviedol, že simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu. Výsledok volieb spochybnili aj Spojené štáty. Britský minister zahraničných vecí David Cameron uviedol, že slobodné a spravodlivé voľby takto nevyzerajú.

Čína zagratulovala Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Čína, kľúčový spojenec Moskvy, v pondelok zagratulovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k volebnému víťazstvu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Čína vyjadruje svoje blahoželanie. Čína a Rusko sú si navzájom najväčšími susedmi a komplexnými strategickými partnermi v novej ére," povedal na pravidelnej tlačovej konferencii hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

"Pevne veríme, že pod strategickým vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina budú čínsko-ruské vzťahy naďalej napredovať," dodal Lin a pripomenul, že tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi krajinami. "Hlavy oboch štátov budú pokračovať v úzkej výmene názorov, viesť obe krajiny k udržiavaniu dlhodobého dobrého susedského priateľstva, prehlbovať komplexnú strategickú koordináciu a podporovať neustály rozvoj čínsko-ruských vzťahov v novej ére," vyhlásil hovorca.

Iránsky prezident Raisí gratuloval Putinovi

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k presvedčivému víťazstvu v ruských prezidentských voľbách. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na iránske štátne médiá. "Prezident Iránskej islamskej republiky vo svojom posolstve srdečne zagratuloval Vladimirovi Putinovi k jeho presvedčivému víťazstvu a znovuzvoleniu za prezidenta Ruskej federácie," uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRNA.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí
Zobraziť galériu (3)
Iránsky prezident Ebráhím Raísí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Viac o téme: RuskoČínaIránVladimir PutinVenezuelaKĽDRNikaraguaTadžikistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu