Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivé varovanie tajných služieb: Putinov útok na územie NATO je od roku 2026 reálny, ruská armáda ho už nacvičuje

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Je to znepokojujúci scenár, ktorý načrtla nemecká tajná služba. Podľa tajných dokumentov by Vladimir Putin mohol zaútočiť na Západ do dvoch rokov. Od roku 2026 už nie je možné vylúčiť útok na územie NATO.

Odkedy ruský prezident Vladimir Putin nariadil svojim jednotkám vtrhnúť do susednej Ukrajiny, uplynuli už dva roky. Odvtedy panuje obava, že by šéf Kremľa mohol po Ukrajine zaútočiť na ďalšie európske národy a tým aj na celé NATO. Presne na tento scenár aktuálne upozorňujú šokujúce dokumenty nemeckej tajnej služby.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 753 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Ako uvádza spravodajský portál „Businessinsider“, vo federálnej vláde v súčasnosti koluje znepokojivá analýza nemeckých spravodajských služieb, ktorá hovorí, že Vladimir Putin by mohol zaútočiť na NATO už v roku 2026. Pretože tajné služby zaznamenali „výrazné zintenzívnenie ruskej zbrojnej výroby“. Ak Kremeľ udrží tempo, akým sa v súčasnosti vyrábajú zbrane, Rusko by do piatich rokov v porovnaní s dneškom zdvojnásobí svoju vojenskú silu, najmä pokiaľ ide o konvenčné zbrane.

Nemecká rozviedka zo svojich pozorovaní dospela k záveru, že Vladimir Putin sa intenzívne pripravuje na rozsiahly konflikt s NATO. Reštrukturalizácia ruskej armády, rôzne presuny vojsk a rozmiestnenie rakiet na západe krajiny sú podľa Business Insider len niektoré zo znakov spomínaných v dokumente. Nemecká spravodajská služba v analýze prichádza k záveru, že útok na územie NATO od roku 2026 už nemožno vylúčiť.

Americké tajné služby nedávno prezentovali inú predpoveď. Ako uvádza britský denník The Sun, americkí experti sa domnievajú, že Rusko bude potrebovať päť až osem rokov, aby dostalo svoju vojenskú silu späť na úroveň, na ktorej bola pred inváziou na Ukrajinu vo februári 2022.

Vojaci už nacvičujú útok na NATO

Šéf estónskej spravodajskej služby Kaupo Rosin bije na poplach. Naliehavo varuje pred Vladimirom Putinom a možným ruským útokom na NATO. Rusko podľa Kopina využíva ukrajinskú vojnu na prispôsobenie svojej vojenskej taktiky a prípravu na útok NATO.

Panuje veľký strach z ruského útoku na inú európsku krajinu. Viacerí politici už v minulosti vyjadrili znepokojenie a varovali pred možným Putinovým útokom.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa v januári vyjadril, že nebezpečenstvo Putinovho útoku netreba podceňovať a hrozby zo strany Ruska treba brať „veľmi vážne.“ O niečo neskôr prehovoril aj fínsky prezident Sauli Niinistö. Apeloval na krajiny v Európe, aby konečne začali prezbrojovať.

V súčasnosti je to šéf estónskej zahraničnej spravodajskej služby Kaupo Rosin, ktorý má alarmujúce vyhlásenia o možnom Putinovom útoku na inú európsku krajinu. Vojaci Vladimira Putina podľa Rosina využívajú ukrajinskú vojnu na prispôsobenie vlastnej vojenskej taktiky a prípravu na vojnu proti NATO. Informoval o tom americký časopis „Foreign Policy“ s odvolaním sa na rozhovor s Kaupo Rosinom.

Šéf estónskej zahraničnej spravodajskej služby Kaupo Rosin
Zobraziť galériu (2)
Šéf estónskej zahraničnej spravodajskej služby Kaupo Rosin  (Zdroj: X)

Podľa šéfa estónskej rozviedky je ruská armáda na Ukrajine v súčasnosti mimoriadne prispôsobivá a podľa Kaupa Rosina sa vypracovala na „učiacu sa organizáciu“. Záver expertov z Inštitútu pre vojnové štúdie (ISW) znie: Vladimir Putin tieto lekcie s najväčšou pravdepodobnosťou využije pri prípadnej konfrontácii s NATO.

Podľa ISW sa Vladimir Putin na Ukrajine spolieha predovšetkým na takzvané „mäsové útoky“. To znamená, že ruskí velitelia posielajú tisíce svojich vojakov na istú smrť tým, že ich použijú ako potravu pre delá. Ďalšou taktikou, ktorú Rusi používajú, je využiť svoju prevahu v palebnej sile. Podľa ISW Rusi vo vojne na Ukrajine vystrieľali podstatne viac munície ako Ukrajinci.

Viac o téme: Tajné službyRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu