Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Potomok vodcu francúzskeho odboja a bývalého prezidenta zomrel vo veku 102 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo veku 102 rokov zomrel v noci na stredu Philippe de Gaulle, najstarší potomok vodcu francúzskeho odboja z druhej svetovej vojny a prvého prezidenta francúzskej piatej republiky Charla de Gaulla. Píše o tom správa z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie pozostalých.

Philippe de Gaulle, ktorý bol sám významnou vojenskou osobnosťou, uposlúchol výzvu svojho otca a zapojil sa do bojov proti nacizmu v druhej svetovej vojne. Neskôr mal úspešnú námornú kariéru, dosiahol hodnosť admirála a stal sa aj senátorom. Neskôr sa venoval zachovávaniu pamiatky Charla de Gaulla, najmä prostredníctvom mnohých kníh vrátane úspešného diela "De Gaulle, môj otec".

archívne video

Na cintoríne v bratislavskej Petržalke si pripomenuli Deň vojnových veteránov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V roku 1940 sa pridal k Slobodným francúzskym námorným silám (FNFL) a až do roku 1944 bojoval v severnom Atlantiku. Keď sa odboj pripojil k spojencom pri vytláčaní nacistov z Francúzska, bojoval v samotnom Francúzsku, pričom 6. júna 1944 sa zúčastnil na vylodení spojencov v Normandii.

Po vojne pôsobil počas postkoloniálnych konfliktov v bývalej Francúzskej Indočíne (dnešná Kambodža, Laos, Vietnam a časť Číny), Maroku a Alžírsku. Charles de Gaulle si dával pozor na najmenší náznak rodinkárstva a nikdy nepomohol svojmu synovi získať nejaký post ani ho po vojne nevyznamenal Radom oslobodenia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu otvoril zasadnutie vlády poctou Philippovi de Gaullovi a na budúci týždeň zorganizuje na jeho počesť národnú spomienkovú slávnosť v parížskej Invalidovni, kde Philippe de Gaulle skonal.

"Námorník, admirál, senátor, nikdy mu nechýbala odvaha a česť. Storočie francúzskej odvahy," uviedol Macron. Éric Ciotti, predseda pravicovej strany Republikáni, ktorá sa považuje za dediča de Gaullovho politického odkazu, označil Philippa de Gaulla za "pilier" Francúzska. "Francúzsko bolo v jeho srdci až do konca," dodal minister obrany Sébastien Lecornu.

Viac o téme: úmrtie1. svetová vojna2. svetová vojnaFrancúzskoČierna kronikaPhilippe de Gaulle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu