Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšie faux pas prezidenta Bidena: Ukrajinu si pomýlil s Irakom a spojil ju s Bin Ládinom

Prezident USA Joe Biden
Prezident USA Joe Biden (Zdroj: YouTube/MSNBC)

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden si opäť pomýlil názvy krajín. V rozhovore pre americkú televíznu stanicu si tentoraz Ukrajinu zamenil s Irakom a Afganistanom. I keď si svoju chybu takmer hneď uvedomil a opravil sa, v prvom okamihu to vyzeralo, že spája Ukrajinu s Bin Ládinom.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezident USA Joe Biden v rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu MSNBC varoval Izrael, aby sa nedopustil rovnakej chyby, akej sa dopustili Američania v roku 2003 po intervencii do Iraku. K tejto invázii na Blízky východ prišlo po teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku (11. september 2001). USA konali aj napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN im nedala povolenie k tomuto činu. Intervencia napokon neodhalila údajné sklady s jadrovými zbraňami, ktoré sa mali v Iraku nachádzať. 

Nemali sme vpadnúť na Ukrajinu

Biden sa snažil ospravedlniť tento čin slovami, že Američania boli vtedy "pohltení hnevom". USA podľa neho spravili chybu. "Išli sme po Bin Ládinovi, pokiaľ sme ho nedostali. Nemali sme vpadnúť na Ukrajinu. Teda myslel som, že sme nemali vpadnúť do Iraku a Afganistanu. Nebolo to nutné," opravil sa počas rozhovoru.  

Bombardovanie Rafahu

Šéf Bieleho domu sa vyjadril aj na adresu izraelského premiéra Benjamina Netanjahu. Naznačil, že niektoré jeho kroky v konflikte medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy zašli príliš ďaleko, čo izraelskému ľudu skôr škodí ako pomáha. Bombardovanie Rafahu považuje za prekročenie červenej čiary. 

"Nikdy neopustíme Izrael. Jeho obrana je stále kritická," dodal. Následne spomenul, že Izrael nemôže mať na svedomí ďalších desiatky tisíc mŕtvych Palestínčanov len preto, že išiel po Hamase. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zomrelo v Pásme Gaze už viac ako 30-tisíc Palestínčanov. 

Ruské odozvy 

Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev reagoval na Bidenovu chybu o Ukrajine slovami, že je to "mimoriadny idiot". Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharova už skôr povedala, že Biden sa nepomýlil. "Nemôže už skrývať to, čo všetci vieme. Spojené štáty sa ukrajinským projektom zašpinili tým najkrvavejším spôsobom," napísala na Telegrame, cituje Pravda-EN. 

Viac o téme: USAWashingtonUkrajinaIrakHamasJoe BidenPrezidentPásmo gazyIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu