Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Polícia zasahovala proti Thunbergovej: Blokovala vstup do parlamentu

Greta Thunbergová na proteste v Londýne Zobraziť galériu (3)
Greta Thunbergová na proteste v Londýne (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

ŠTOKHOLM - Švédska polícia dnes zasiahla proti Grete Thunbergovej a ďalším ekologickým aktivistom, ktorí druhým dňom blokovali vstup do švédskeho parlamentu. Policajti aktivistov z miesta odtiahli, informovala agentúra Reuters a švédsky denník Dagens Nyheter.

Thunbergová a ďalší aktivisti zatarasili prístup k budove parlamentu v Štokholme už v pondelok, dnes ráno sa pred Riksdag vrátili. Svojim protestom v sede žiadali razantné reformy, ktoré by pomohli zastaviť klimatické zmeny, a kritizovali údajnú nečinnosť politikov. Polícia dnes proti demonštrantom zakročila. Dvaja policajti Thunbergovú zdvihli a odtiahli ju na miesto vzdialené asi 20 metrov od vchodu do parlamentu, napísala agentúra Reuters.

archívne video

Premenovali sme Ministerstvo životného prostredia na Ministerstvo ničenia životného prostredia, hovorí riaditeľka Greenpeace Slovensko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Zablokovali sme vchody do parlamentu na protest proti pokračujúcemu ničeniu životného prostredia. Pre klimatickú krízu už zomierajú ľudia. To musí skončiť," uviedla Thunbergová v pondelok. "Švédska vláda, rovnako ako všetky ostatné vlády sveta, nepovažuje klimatickú krízu za krízu a dáva prednosť krátkodobým ekonomickým ziskom pred životmi ľudí a planéty," dodala.

Thunbergová začala svoje ekologické aktivity v roku 2018 práve demonštráciami pred švédskym parlamentom. Potom sa k nej pripojili desaťtisíce študentov zo Švédska i ďalších európskych štátov a Thunbergová sa stala hlavnou tvárou globálneho študentského hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť), ktoré si dalo za cieľ prinútiť najmä politikov, aby urýchlene a konkrétnymi činmi bojovali proti globálnemu otepľovaniu.

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa zúčastňuje na proteste pred švédskym parlamentom v Štokholme, Švédsko, v utorok 12. marca 2024.
Zobraziť galériu (3)
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa zúčastňuje na proteste pred švédskym parlamentom v Štokholme, Švédsko, v utorok 12. marca 2024.  (Zdroj: SITA/Samuel Steén/TT News Agency via AP)

Vlani Thunbergovú opakovane polícia zadržala alebo odniesla z protestných miest vo viacerých rôznych krajinách, vrátane Švédska, Nórska či Nemecka. Britský súd minulý mesiac aktivistku zbavil obvinení z narušenia verejného poriadku na londýnskom proteste proti fosílnym palivám.

Viac o téme: ZásahBlokádaPolícia ŠvédskoGreta ThunbergEkologická aktivistkaŠvédsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu