Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Indonézske úrady vyšetrujú prípad polhodinového spánku pilotov počas letu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Indonézske ministerstvo dopravy v sobotu oznámilo, že začne vyšetrovanie miestnej leteckej spoločnosti Batik Air po tom, ako sa zistilo, že dvaja z jej pilotov počas nedávneho letu zaspali. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa predbežnej správy Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (KNKT) pilot a druhý pilot počas letu z provincie Juhovýchodné Sulawesi do indonézskeho hlavného mesta Jakarta 25. januára približne 28 minút súčasne spali. Incident mal za následok sériu navigačných chýb, ale 153 cestujúcich a štyri letušky Airbusu A320 sa počas letu, ktorý trval dve a pol hodiny, nezranili.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Ministerstvo dopravy "dôrazne karhá" spoločnosť Batik Air za tento incident, uviedol generálny riaditeľ leteckej dopravy M. Kristi Endah Murni a vyzval letecké spoločnosti, aby venovali väčšiu pozornosť času odpočinku posádok lietadiel. "Vykonáme vyšetrovanie a preskúmanie nočnej letovej prevádzky v Indonézii v súvislosti s riadením rizika únavy v spoločnosti Batik Air a u všetkých prevádzkovateľov letov," dodal Kristi.

Piloti boli dočasne suspendovaní

Spoločnosť Batik Air vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že "vykonáva primeranú politiku odpočinku" a že je "odhodlaná implementovať všetky bezpečnostné odporúčania". Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že piloti, ktorí sa zúčastnili na incidente z 25. januára, boli dočasne suspendovaní. Podľa správy KNKT si jeden z pilotov v noci pred letom dostatočne neodpočinul. Niekoľko minút po poslednom zaznamenanom hlásení sa oblastné riadiace stredisko v Jakarte pokúsilo skontaktovať s lietadlom, ale nedostalo žiadnu odpoveď.

Dvadsaťosem minút po poslednej zaznamenanej transmisii sa pilot zobudil a uvedomil si, že jeho druhý pilot taktiež spí a že lietadlo nie je na správnej trase letu. Okamžite zobudil svojho kolegu, reagoval na volania z Jakarty a napravil trasu letu, uvádza sa v predmetnej správe. Lietadlo po incidente bezpečne pristálo. Vyšetrovatelia neidentifikovali totožnosť pilotov, ale uviedli, že obaja boli Indonézania vo veku 32 a 28 rokov.

Viac o téme: PilotiSpánokLietadloVyšetrovanieLetIndonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu