Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Narastajúce obavy USA: Hrozbou už nie je len Rusko! Jadrový a vesmírny program TEJTO krajiny postupujú veľmi rýchlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Spojené štáty americké už nevidia ako hrozbu len Ruskú federáciu. Podľa najnovšej správy zaznamenal čínsky jadrový a vesmírny program neuveriteľný pokrok. Američania sa tak neobávajú len o útok na Zemi, ale aj vo vesmíre. Ten by mohol za určitých okolností prísť práve od ázijského giganta.

archívne video

Nevídaný úkaz nad hlavani Austrálčanov: Išlo o ruskú raketu! (Zdroj: Twitter/ Stewart Mason)

Americké strategické a vesmírne velenie hlásilo vo štvrtok 29. februára, že čínska jadrová triáda zaznamenala v krátkom časovom slede neuveriteľný pokrok. Peking sa okrem toho výrazne posunul aj v čínskej vesmírnej technológii. Informuje o tom Defense One. Washington má už mierne obavy, keďže americké sily sa vo veľkej miere spoliehajú na vlastný vesmírny program. 

Dôraz na obranu v kozme

"To, čo dnes robia Čína a Rusko v rámci vesmírneho a jadrového programu, výroba zbraní na útoky vo vesmíre, sa vyvíja neskutočnou rýchlosťou. Americké sily sa vo veľkej miere spoliehajú na svoje satelity vo vesmíre. Čína a Rusko to vedia, čo sa stáva pre nás čoraz väčšou hrozbou," povedal v Senáte veliteľ vesmírnych síl USA generál Stephen Whiting s tým, že Rusko považuje naďalej za nepredvídateľnú hrozbu. 

Ako ďalej zdôraznil, americký vesmírne program je v súčasnej dobe nastavený na nekonfliktné prostredie v kozme. "Systémy a požiadavky na výrobu prišli v čase, keď sme ešte nečelili takým hrozbám, ako teraz. Musíme sa zamerať na obranu," vysvetlil.

Narastajúce obavy USA: Hrozbou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Na adresu Moskvy Whiting povedal, že nebude mať žiadny pádny dôvod na použitie jadrovej zbrane, keďže by Rusi takýmto spôsobom zničili aj svoje satelity. "Rusko je kontinentálna veľmoc. Očakávam, že sa pokúsia skôr o mikrovlnné výboje a podobné útoky. Nemajú takú globálnu vojenskú moc ako my (USA)," dodal. 

Použitie jadrových zbraní 

Rusi síce disponujú jadrovými zbraňami, ale podľa USA ich používajú len na zastrašovanie protivníka. Financial Times uvádza, že 29 vojenských spisov z rokov 2008 až 2014 odhaľuje, za akých podmienok by boli Rusi schopní použiť jadrové zbrane:

- zničenie troch alebo viacerých veľkých povrchových vojnových lodí
- zničenie troch letísk
- strata 30-tich percent útočných ponoriek s jadrovým pohonom
- útok na hlavné a záložné pobrežné veliteľské centrá

Podobné kroky

Spojené štáty idú v tomto meradle skôr opačným smerom. Biely dom sa rozhodol zrušiť vývoj americkej riadenej strely s jadrovými hlavicami, ktorá by bola vypustená z lode. Republikáni s týmto postupom nesúhlasili. Financovanie výroby balistických rakiet ICBM sa stalo kontroverzným. Program Sentinel sa navýšil o 37 percent. 

Čína je na tom podobne ako USA. Spolieha sa čoraz viac na svoj vesmírny program. "V mnohých ohľadoch postupujú rovnako ako my. Chceli nás vytlačiť z ostrovov v Tichom oceáne, no potom sa otočili na vesmír. Zistili, že to prináša väčšie výhody. Vesmírny útok by poškodil mnohé satelity bez rozdielu a oni si to veľmi dobre uvedomujú," dokončil šéf vesmírneho velenia USA Stephen Whiting.

Trikrát viac 

Peking rýchlo postupuje v oblasti rozvoja vlastnej jadrovej triády vrátane stealth bombardéra. "Pokroky, aké sme mohli vidieť v Číne v rámci jadrového programu, sú úchvatné," poznamenal šéf strategického velenia USA Anthony Cotton. Čína má do roku 2035 disponovať počtom 1 500 jadrových hlavíc. V súčasnosti ich má podľa oficiálnych údajov okolo 500. Cotton okrem toho pripomenul, že Irán a Severná Kórea (KĽDR) sa stávajú vďaka spolupráci s Ruskom väčšími hrozbami v oblasti jadrového zastrašovania. 

Viac o téme: HrozbaVesmírny programJadrový arzenálRuskoUSAČínaWashingtonRýchly vývojStephen WhitingAnthony Cotton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu