Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americké jednotky zničili raketu zem-vzduch pripravenú na odpálenie húsíami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

WASHINGTON - Americké jednotky podnikli v piatok sebaobranný útok proti rakete zem-vzduch, ktorá bola v Jemene pripravená na odpálenie húsíjskými povstalcami. Ústredné velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) na Blízkom východe vo svojom vyhlásení zo soboty uviedlo, že táto raketa mohla predstavovať bezprostrednú hrozbu pre americké lietadlá v danom regióne.

Ako s odvolaním sa na agentúru AFP, húsíovia okrem toho v piatok večer odpálili protilodnú strelu smerom do Červeného mora, pričom však nedošlo k žiadnemu zásahu ani poškodeniu žiadneho plavidla.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Húsíovia útočia na lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra

Odvtedy podnikli najmenej 57 útokov na obchodné a vojenské plavidlá. V poslednom týždni sa tempo útokov zvýšilo. Povstalci tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta.

USA okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Viac o téme: RaketaUSAJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu