Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecká fregata odrazila v Červenom mori útok jemenských húsíov

Ilustračne foto
Ilustračne foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká fregata, ktorá pomáha v Červenom mori chrániť obchodné lode, úspešne odrazila útok jemenských povstalcov - húsíov. V noci na stredu to oznámila nemecká armáda, informuje agentúra AFP.

Fregata Hessen zastavila v utorok večer dron. "Krátko na to sa priblížil (k lodi) druhý dron. Posádka opäť spustila obranné opatrenia a taktiež úspešne zasiahla cieľ," uviedla armáda na sociálnej sieti X. Dodala, že pri incidente neutrpel zranenia žiadny člen posádky a nedošlo ani k poškodeniu majetku fregaty.

archívne video

Na hotel Kyjev v Bratislave sa dnes premietali záznamy z ruských útokov na ukrajinskú civilnú infraštruktúru (Zdroj: All4Ukraine - Pomoc Ukrajine)

Nemenový zdroj pre AFP uviedol, že k útoku prišlo v utorok okolo 21.30 h. Frigata Hessen bola vyslaná do Červeného mora v rámci misie Európskej únie spustenej 19. februára. Jej cieľom je pomáhať chrániť obchodné lode v Červenom mori pred útokmi húsíov. Fregata dorazila do Červeného mora cez víkend po tom, čo nemecký parlament v piatok schválil jej účasť v tejto misii.

Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útočia od vlaňajšieho novembra na dôležitú námornú obchodnú trasu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia zo solidarity voči Palestínčanom v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Spojené štáty stoja na Blízkom východe na čele vlastnej námornej koalície a proti húsíom v Jemene už podnikli útoky aj v spolupráci s Britániou.

Viac o téme: LodeFregataútok JemenČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu