Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzska vláda sprísnila legislatívu v oblasti vegetariánskych výrobkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzska vláda v utorok vydala nariadenie, ktorým zakazuje používať výrazy ako steak či rezeň na označenie vegetariánskych výrobkov. Informuje o tom agentúra AFP.

Označenie "steak" sa podľa vlády vzťahuje len na mäso. Nariadenie tiež zakazuje v prípade bezmäsitých výrobkov používať výrazy ako escalope (rezeň), ham (šunka), fillet (plátok mäsa) či prime rib (druh steaku). Tieto označenia sa však môžu používať pri niektorých výrobkoch s nízkym obsahom iných mäsitých a nemäsitých zložiek ako slanina či cordon blue.

archívne video

Paríž z vtáčej perspektívy (Zdroj: Ville de Paris)

V prípade porušenia nariadenia hrozia pokuty až 1500 eur pre jednotlivcov a 7500 eur pre firmy. Výrobcovia majú prechodné obdobie jeden rok na rozpredanie súčasných zásob, než sa začnú pokuty uplatňovať. Vláda utorkovým nariadením reaguje dlhodobé sťažnosti mäsopriemyslu. Jeho zástupcovia tvrdia, že nesprávne používanie týchto výrazov poškodzuje zákazníkov. Nariadenie nadväzuje na zákon z roku 2020, ktorého platnosť však bola v roku 2022 dočasne pozastavená pre sťažnosti konzorcia francúzskych spoločností predávajúcich vegetariánske potraviny. Konzorcium tvrdilo, že francúzsky zákon je v rozpore s potravinárskymi pravidlami EÚ.

Viac o téme: NariadenieFrancúzskoVegetariánske výrobky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu