Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

POZOR na tieto mená: Medzi ruský ľud rozsievajú nenávisť nielen voči Ukrajine! Kremeľ ich nechal vysielať aj načierno

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Ruská propaganda tu bola dávno pred začiatkom vojny na Ukrajine. Médiá, ktoré vysielajú program v súlade s vládnym režimom, reprezentujú ľudia, ktorí takpovediac pravidelne podnecujú divákov k páchaniu trestnej činnosti. Za svoje vyjadrenia, ktoré sleduje celé Rusko, by v mnohých krajinách putovali rovno za mreže, prípadne by ich už nikto nevysielal. V Rusku je to ale naopak, vláda ich dokonca finančne podporuje.

archívne video

Žilinka odmieta, že by šíril ruskú propagandu (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Na ruskej televíznej stanici, ktorá vysiela vďaka licencii od Roskomnadzoru (RKN) a má výraznú podporu štátu, funguje istý program, ktorý moderuje jeden z najväčších propagandistov Kremľa. Vladimir Solovjov a jeho spolupracovníci šíria nenávisť a v mnohých prípadoch podnecujú širokú verejnosť, aby páchala trestnú činnosť. Ako informuje Nova Gazeta, proti žiadnemu z týchto moderátorov nebolo spustené súdne konanie. 

Financie od štátu

Nevyčerpateľná studňa nenávisti a dezinformácií funguje na Rusov nepretržite. Solovjov, ktorý má vlastný program "Solovjov LIVE" dotuje štát nemalými financiami. Za posledné tri roky to mali byť najmenej dve miliardy eur. Solovjov pritom nereční len v televízii, ale aj v rádiu, či cez streamy na RuTube, Vkontakte alebo Odnoklassniki. Na obrazovkách bežia jeho vyjadrenia 24 hodín denne. 

Sociológ Jacques Ellul v 60-tych rokoch minulého storočia napísal, že ak chcete medzi ľuďmi nepozorovane šíriť propagandu, musíte ju obklopiť rôznymi inými médiami: "Propaganda musí pôsobiť nepretržite a veľmi dlho, nezanechávať biele miesta a medzery, byť duplikovaná a vysielať sa počas celého dňa – nonstop." Práve tento ideál vybudoval aj Solovjov. "Večer s Vladimírom Solovjovom", televízny časopis "Moskva, Kremeľ, Putin", jeho projekty na stanici Rossija-1. V rádiu Vesti-FM má vlastný program/podcast "Full Contact". 

Nahradil Euronews

Vo februári 2022, päť dní po začiatku špeciálnej vojenskej operácie, Všeruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť (VGTRK) oznámila, že zmení plán vysielania, aby predĺžila trvanie "Solovjovho Večera". Bola to prvá propagandistická odpoveď na to, čo sa stalo. Po dvoch týždňoch ju nahradil "Solovjov LIVE", 24-hodinový televízny kanál dostupný v celej krajine na frekvencii kedysi vysielaných západne orientovaných Euronews. 

POZOR na tieto mená:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dňa 7. apríla 2022 o siedmej hodine ráno sa namiesto krátkych štandardných správ objavil na obrazovke sám Solovjov v mikine s motívom bývalej vlajky ZSSR (Vetements, limitovaná edícia(. "Môžete nás vidieť a počuť všade. Keď idete do práce, zapnite rádio! Keď sa vrátite z práce domov, zapnite televíziu!" Nový kanál hlásal, že diváci sa môžu tešiť na viac ako 20 pôvodných formátov vlastnej produkcie, obsahoval však zvláštnu pasáž: "Povoľovanie dokumentov na vysielanie je stále v procese spracovania." 

Bez povolenia  

Podľa RKN bola licencia na vysielanie kanálu "Solovjov LIVE" prijatá až v júni toho roka. Navyše v čase vysielania nemal kanál ani platnú mediálnu registráciu. K tomu prišlo až koncom mesiaca, 26. apríla 2022. Televízia jednoducho začala vysielať bez licencie a do týchto dní nie je známe, či za to dostala nejakú pokutu, alebo či sa voči nej vedie trestné konanie. Bolo by nemožné vysielať v Rusku z podomácky vyrobeného vysielača. Preto je viac ako isté, že podpora prišla zo strany vládneho režimu. 

Spoločnosť LLC TV Company so základným imaním 10 000 rubľov a sedemčlenným personálom je uvádzaná ako zakladateľ televízneho kanála a spravodajskej agentúry s rovnakým názvom. Podarilo sa jej od nuly spustiť 24-hodinové celoštátne vysielanie s 20-timi pôvodnými formátmi s tržbami 352 miliónov v minulom roku, z ktorých 323 miliónov išlo na platby dodávateľom.

Viaceré zdroje však uvádzajú, že skutočná spoločnosť, ktorá stojí za vysielaním, je M-Production Group. Patrí istej Margarite Žitnikovej. V roku 2009 mala spoločnosť založiť Oľga Krzhizhevskaya (podľa pasu má Žitniková rovnaké meno). Okrem toho telefónne číslo čiarového kódu LLC TV Company sa zhoduje s M-Production Group. Majiteľom je ale z právneho hľadiska Vadim Breevov, riaditeľ Ruskej únie držiteľov autorských práv, a Irina Molchanová.  

Karnaukhov

Moderátori Solovjov LIVE majú tak špecifické názory, že niektorí museli opustiť známejšie ruské stanice. Napríklad Sergej Karnaukhov sedí v štúdiu vo vojenských maskáčoch a hovorí: "Mali by sme povedať, že vedieme vojnu, nie špeciálnu vojenskú operáciu." Za tento výrok sa mu nič nestalo. Alexej Gorinov, ruský právnik a poslanec mestského zastupiteľstva v Moskve, bol odsúdený na sedem rokov väzenia za to, že sa vyslovil proti návrhu usporiadať detskú súťaž v tanci a kreslení, keď prebiehala ruská invázia na Ukrajinu. 

Karnaukhov pôsobil ako policajt v Kujbyševe, odkiaľ prestúpil na ministerstvo vnútra. V roku 2009 sa na rok stal podpredsedom vlády pre Kirovskú oblasť. "Navaľnyj sa môže stať hlavným ruským opozičným kandidátom (na prezidenta). Jeho činnosť treba rýchlo zastaviť. Rokoval som s mnohými štátnikmi, aby spisy o Navaľnom preverili všetky druhy štátnej kontroly."

Golovanov

Ďalším v poradí je Roman Golovanov. Tiež občas reční v relácii "Golovanovov čas" v maskáčovej mikine, ktorú zdobí aj slovanské písmo. V relácii, ktorá sa vysielala naživo prehlásil: "Ukrajina zaviedla systém zla a smrti. Do hry vstúpia národné korene, spomenieme si na hákové kríže, runy a starého otca Adolfa...Alebo by sme sa mali teraz porovnávať s Ľvovom a Užhorodom? Už teraz ich treba zmiešať s prasacím hnojom."  Dňa šiesteho júna 2023 povedal, že rakety, ktoré dopadli na Ľvov "zasiahli cieľ".

Na sociálnych sieťach má Golovanov so svojou manželkou a dcérou na sebe kulich. Na ďalšej fotografii stojí vedľa neho Ilij Nozdrin, spovedník patriarchu Kirilla a vysokí ruskí predstavitelia, sľubujúci, že Rusko nebude rozdrvené, len je potrebné "vykynožiť potraty". 

Mardan

Trojnásobný víťaz ceny Media Manager, Sergej Mardan, pôsobil v minulosti v rádiu Komsomolskaja pravda, no pre jeho výroky ho prepustili. Okrem toho vulgárne nadával zamestnancovi rádia a ukrajinským učiteľom zo Záporožia prial gulagy. Absolvent žurnalistiky na Moskovskej univerzite je známy tiež ako Leleka alebo Kľučenkov (Mardan používa dnes). Prehlásil napríklad aj nasledovné: "Chceme vidieť ich mŕtvoly (Ukrajincov). Trochu by nás to zladilo s realitou. Pre Ukrajinu je jediný spôsob, ako dosihanuť mier - poraziť ju!", povedal.

V roku 2016 sľúbil opozičným aktivistom Nosikovi a Parkhomenkovi „liečbu v plynovej komore“, keď reagoval na ich iróniu o ruskom krížniku Admirál Kuznecov. V diskusiách útočil aj an iné krajiny: "Želáme Španielom skutočnú občiansku vojnu, všetky druhy problémov a požiarov, umieranie na týfus, davy utečencov a kontrolné stanovištia v Pyrenejach." 

Sledovanosť

Rok pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine Solovjov pre New Knowledge povedal, že nežil z peňazí od štátu: "Programy a relácie boli vždy tak vysoko hodnotené a mali tak vysokú sledovanosť, že reklamy medzi reláciami sa predávali za šialené sumy."

Podľa údajov Mediascopu mali Večere so Solovjovom v prvom februárom týždni sledovanosť len niečo cez 2,6 percent. Program sa umiestnil v rebríčku sledovanosti na 24. mieste. Relácia "Solovjov LIVE" skončila mimo prvej stovky najsledovanejších relácii. Z hľadiska priemernej dennej sledovanosti je na 20. mieste s ratingom 0,1 percenta.

Viac o téme: PropagandaMoskvaDezinformácieNenávisťRuská federáciaHoaxyVladimir SolovjovSergej MardanSolovjov LIVESergej KarnaukhovRoman Golovanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu