Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsky prezident Macron bude hostiť konferenciu na podporu Ukrajiny

(Zdroj: SITA/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v pondelok hostiť európskych lídrov na konferencii, ktorá bude zameraná na posilnenie západnej podpory pre Ukrajinu. Podľa Paríža bude cieľom preskúmať všetky možnosti, ako túto krajinu podporovať efektívne. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Stretnutie v Elyzejskom paláci bude príležitosťou "znovu potvrdiť jednotu, ako aj odhodlanie poraziť útočnú vojnu vedenú Ruskom proti Ukrajine", uviedla v nedeľu francúzska prezidentská kancelária. Jej nemenovaný predstaviteľ novinárom povedal, že nie sú plánované nové oznámenia o pomoci, ale prebratie spôsobov, "ako robiť veci lepšie a rozhodnejšie".

archívne video

Premiér vyhlásil, že do niekoľkých dní bude mať SIS riadne vedenie (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zastúpených bude 20 štátov

Na konferencii sa zúčastní 20 hláv štátov a vlád vrátane nemeckého kancelára Olafa Scholza a poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Účastníkom sa cez videospojenie prihovorí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Slovensko bude zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý v súvislosti s parížskym stretnutím zvolal na pondelok (26. 2.) ráno bezpečnostnú radu a vládu, rokovať chce aj s koaličnými partnermi.

Fico na sociálnej sieti informoval, že na rokovaní partnerov z EÚ a NATO v Paríži by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine. "Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu," vyhlásil premiér.

AFP dodáva, že Macron už roky zdôrazňuje potrebu európskej strategickej autonómie v bezpečnostných otázkach a konferencia je preňho dôležitou príležitosťou ukázať, že Európa môže byť samostatnejšia. Rastú totiž pochybnosti o dlhodobej podpore USA pre Ukrajinu, keď americký Kongres nedokáže schváliť financovanie novej podpory a Donald Trump sa snaží vrátiť do Bieleho domu, dodáva AFP.

Viac o téme: KonferenciaRobert FicoFrancúzskoUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu