Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spojené štáty hlásia pokrok z rokovaní v Paríži o rukojemníkoch a prímerí v Gaze

Do nákupného strediska vstúpili príslušníci špeciálnych síl.
Do nákupného strediska vstúpili príslušníci špeciálnych síl. (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu oznámili, že účastníci medzinárodných rokovaní v Paríži dospeli k porozumeniu o možnej dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy a novom prímerí v konflikte v tejto enkláve. Informuje o tom agentúra AFP.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pre stanicu CNN uviedol, že predstavitelia Izraela, USA, Egypta a Kataru dosiahli porozumenie o základnej podobe tejto dohody. Stále sa však ešte rokuje o jej podrobnostiach. Na to budú podľa Sullivana potrebné nepriame rokovania Kataru a Egypta s Hamasom, pretože toto hnutie nakoniec o prepustení rukojemníkov rozhodne.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Práca pokračuje. Sme presvedčení, že v najbližších dňoch budeme schopní dosiahnuť bod, v ktorom bude naozaj pevná a finálna dohoda o tejto záležitosti," povedal. Izraelská delegácia vedená šéfom izraelskej tajnej služby Mosad Davidom Barneaom v Paríži v piatok rokovala o dohode, ktorá má zabezpečiť nové prímerie a prepustenie rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom, píše AFP.

Hnutie Hamas pri útoku na Izrael zo 7. októbra zabilo viac než 1200 ľudí a približne 250 ďalších unieslo do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Počas týždeň trvajúceho prímeria bolo vlani na konci novembra prepustených viac než 100 z nich. Výmenou za to bolo prepustených 240 Palestínčanov väznených v Izraeli. Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že približne 130 rukojemníkov je stále v zajatí, do čoho však zarátavajú aj približne 30 pravdepodobne mŕtvych.

Viac o téme: RukojemníciRokovaniaUSAParížIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu