Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Izrael naďalej blokuje humanitárnu pomoc do Gazy, tvrdia ľudskoprávne organizácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Ľudskoprávne organizácie Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW) v pondelok obvinili Izrael, že naďalej obmedzuje humanitárnu pomoc do Pásma Gazy napriek predbežným opatreniam, ktoré v januári vydal Medzinárodný súdny dvor (MSD).

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

AI a HRW tvrdia, že počet nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou vstupujúcich do Gazy sa od vynesenia rozsudku MSD v skutočnosti znížil zhruba o jednu tretinu."Izraelská vláda jednoducho ignorovala rozhodnutie súdu a v niektorých ohľadoch dokonca zintenzívnila svoje represie, vrátane ďalšieho blokovania život zachraňujúcej pomoci," uviedol riaditeľ HRW pre Izrael a palestínske územia Omar Shakir.

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy v stredu 17. januára 2024.
Zobraziť galériu (2)
Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy v stredu 17. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

Juhoafrická republika v decembri podala na súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo vojne proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom. Súd 17. februára zamietol žiadosť JAR o naliehavé opatrenia na ochranu mesta Rafah v Pásme Gazy.

MSD v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, súd nevyhovel.Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože v rámci taktiky Hamasu sa ozbrojenci ukrývajú v civilných oblastiach.
 

Viac o téme: Humanitárna pomocIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu