Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lavrovovi odmietli v Brazílii natankovať ruské vládne lietadlo: Delegácia musela improvizovať

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov na summite G20 v brazílskom Rio de Janeiro.
Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov na summite G20 v brazílskom Rio de Janeiro. (Zdroj: SITA/AP/Silvia Izquierdo)

RIO DE JANEIRO – Cestovanie po svete budú mať ruské špičky zrejme náročnejšie, ako predpokladali. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj šéf diplomacie Sergej Lavrov. Jeho oficiálnu cestu v Brazílii skomplikoval jednoduchý, no zásadný problém. Všetko by bolo inak, keby sa na Ukrajine nebojovalo.

archívne video

Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov mal v rámci oficiálnej cesty na summit G20 v Brazílii aj iné plány. Navštívil Kubu a Venezuelu. Tento dodatočný let však znamenal, že vládne lietadlo, v ktorom sa presúval, muselo dotankovať palivo. Ako informuje AeroTelegraph s odkazom na bieloruské Zerkalo, zo summitu z Ria de Janeiro sa mal presunúť do hlavného mesta Brasilia na stretnutie s prezidentom Lulom da Silvom. Prišli však komplikácie.

Obava zo sankcií

V Riu odmietli natankovať ruské vládne lietadlo pod hrozbou ďalšieho balíka amerických sankcií voči Rusku. Personál letiska, kde pristál ruský vládny špeciál Iljušin Il-96 s registračným číslom RA-96019, na ktorého palube bol aj minister Lavrov, odmietol poskytnúť zásoby zo svojho paliva. 

Vibra Energia, prevádzkovateľ letiskových služieb, sa odvolala na americké sankcie zakazujúce akékoľvek dodávky pre ruské vládne lietadlá. "Pôvodne sa dokonca uvažovalo sankcie obísť, keď by sa do lietadla natankovalo palivo pre brazílske letectvo. Toho malo byť ale údajne málo," píšu Bielorusi. Lavrov napokon odletel do Brasilie ako hosť v lietadle ministra zahraničných vecí Maura Vieiru. Vzdušný priestor bol pre lietadlo ruského ministra uzavretý už predtým, Spravili tak aj mnohé európske krajiny. 

Obvinenie USA 

Lavrov na tieto udalosti reagoval vo štvrtok 22. februára. "Brazílske úrady napokon pomohli vyriešiť tento problém. V krajine prakticky neexistujú spoločnosti na prevádzku lietadiel, ktoré by nevlastnili západné korporácie," povedal pre RIA Novosti, citujú Wiadomości. Pokusy o izoláciu Ruska podľa neho zlyhali. Okrem toho obvinil USA zo šírenia chaosu vo svete.  

Viac o téme: LetiskoPalivoSankcieBrazíliaRioSergej LavrovOficiálna návštevaBrasilia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu