Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetový potravinový program prerušil dodávku pomoci do Gazy: Britský súd zamietol pozastavenie vývozu zbraní do Izraela

Palestínčan nesie dieťa zabité pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocnici Al Aksa v Deir al Balah v utorok 20. februára 2024.
Palestínčan nesie dieťa zabité pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy v nemocnici Al Aksa v Deir al Balah v utorok 20. februára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Svetový potravinový program (WFP) v utorok oznámil, že prerušuje dodávky potravín a ďalšej pomoci na sever Pásma Gazy po tom, ako na jeho kamión strieľali zúfalí obyvatelia tejto palestínskej enklávy. Informuje o tom správa z agentúry AP.

WFP vo svojom vyhlásení uviedol, že konvoje s pomocou "čelili absolútnemu chaosu a násiliu v dôsledku kolapsu občianskeho poriadku". Stalo sa tak pri pokuse o obnovu dodávok pomoci po trojtýždňovej prestávke, ktorú organizácia ohlásila po tom, ako paľba izraelského vojenského námorníctva zasiahla v Pásme Gazy konvoj s potravinami.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Tlačový úrad palestínskeho militantného hnutia Hamas označil rozhodnutie WFP za "rozsudok smrti" pre státisíce obyvateľov severnej časti Pásma Gazy. Úrad zároveň vyzval WFP, aby svoje rozhodnutie stiahol, a taktiež naliehal na ostatné agentúry OSN, aby obnovili pomoc na sever tejto palestínskej enklávy a zabránili tam "katastrofálnym následkom hladomoru".

Jedno zo šiestich detí do dvoch rokov je v Pásme Gazy podľa WFP akútne podvyživené a ľudia tam umierajú od hladu. Najhoršia je situácia práve na severe Pásma Gazy. "Naše tímy videli počas posledných dní neskutočné zúfalstvo," uviedol WFP vo vyhlásení.

Aj keď väčšina obyvateľov Gazy po spustení izraelskej vojenskej kampane utiekla na juh, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe stále žije 300-tisíc až 400-tisíc ľudí.
Vo vyše štvormesačnej vojne medzi Hamasom a Izraelom zomrelo v Pásme Gazy už viac než 29-tisíc ľudí, prevažne civilistov. Vojna vypukla po teroristickom útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, ktorý si vyžiadal zhruba 1 140 mŕtvych, väčšinou civilistov.

Londýnsky najvyšší súd zamietol žiadosť o pozastavenie britského vývozu zbraní do Izraela

Londýnsky najvyšší súd zamietol žiadosť o pozastavenie britského vývozu zbraní do Izraela, uviedli v utorok právnici žalobcov. Informuje agentúra AFP. Koalícia právnických skupín požiadala v januári najvyšší súd, aby urýchlil súdne preskúmanie rozhodnutia vlády Spojeného kráľovstva naďalej predávať vojenské súčiastky a zbrane Izraelu.

Britské strategické licenčné kritériá stanovujú, že zbrane by sa nemali vyvážať, ak existuje jasné riziko, že by sa mohli použiť na porušovanie medzinárodného humanitárneho práva. Žalobcovia pod vedením palestínskej skupiny na ochranu práv Al-Haq a vrátane organizácie Global Legal Action Network (GLAN) tvrdili, že vláda v súvislosti s konfliktom v Gaze ignoruje svoje vlastné pravidlá.

Súd však rozhodol proti opatreniu, uviedli právnici v utorok vo vyhlásení pre agentúru AFP a dodali, že sa proti rozhodnutiu odvolajú. Propalestínske skupiny podali niekoľko súdnych sporov s cieľom zastaviť vývoz zbraní do Izraela v dôsledku rastúceho počtu obetí v pásme Gazy.

Súd v Haagu rozhodol, že Holandsko zastaviť dodávky súčiastok pre stíhačky F-35

Odvolací súd v Haagu v polovici februára rozhodol, že Holandsko musí zastaviť dodávky súčiastok pre stíhačky F-35 používané Izraelom v pásme Gazy, pretože existuje "jasné riziko", že lietadlá budú zapojené do porušovania medzinárodného humanitárneho práva.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1 160 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších približne 250 zajali a odvliekli do Gazy.

Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo takmer 29 200 ľudí, taktiež prevažne civilistov. Zranenia tam utrpelo ďalších vyše 68-tisíc ľudí. Izrael nedávno varoval, že spustí svoju ofenzívu v Rafahu, ak Hamas do začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán neprepustí všetkých rukojemníkov.

Viac o téme: PomocPotravinyVojnaZbraneIzraelVeľká BritániaPalestínaHamasPásmo GazySvetový potravinový program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu