Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael vyhlásil Lulu da Silvu za nežiaducu osobu za vyjadrenia o holokauste

Lula Da Silva Zobraziť galériu (3)
Lula Da Silva (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber, File)

TEL AVIV - Izrael vyhlásil v pondelok brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu za nežiaducu osobu. Reagoval tak na jeho nedeľňajšie vyjadrenia, ktorými Lula izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy označil za genocídu porovnateľnú s holokaustom.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že Lula bude nežiadúcou osobou, kým sa neospravedlní a nestiahne svoje vyjadrenia. Kac si v nedeľu predvolal brazílskeho veľvyslanca v Izraeli Federica Meyera. Lula predtým uviedol, že Izrael spáchal genocídu v tejto palestínskej enkláve, kde od začiatku vojny 7. októbra prišlo o život viac než 29.000 ľudí.

"Porovnanie, ktoré brazílsky prezident Lula vyjadril medzi spravodlivou vojnou Izraela proti hnutiu Hamas a činmi (Adolfa) Hitlera a nacistov, ktorí zahubili šesť miliónov Židov, je vážny antisemitský útok, ktorý zneucťuje pamiatku tých, ktorí zahynuli počas holokaustu," uviedol Kac.

Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva
Zobraziť galériu (3)
Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva  (Zdroj: SITA/AP)

"To, čo sa deje v Pásme Gazy, nie je vojna. Je to genocída," povedal Lula na víkendovom summite Africkej únie (AÚ) v Addis Abebe, píše EFE. Konfrontácia medzi dobre pripravenou armádou a ženami a deťmi podľa jeho slov predtým v dejinách nenastala - okrem situácie, keď sa Adolf Hitler rozhodol zabiť Židov.Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tieto slová označil za hanebné a vážne a za červenú čiaru.
 

Viac o téme: HolokaustIzraelLula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu