Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KĽDR môže zorganizovať teroristický útok na Južnú Kóreu, upozorňuje expert

KĽDR Zobraziť galériu (2)
KĽDR (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea sa môže pokúsiť zmobilizovať svojich špiónov a sympatizantov v Južnej Kórei, aby tam zorganizovali teroristický útok podobným spôsobom, ako útočí palestínske militantné hnutie Islamský džihád. V stredu to pre agentúru Jonhap uviedol juhokórejský odborník Čcho Han-bum zo štátneho Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie (KINU).

Čcho uviedol, že Severná Kórea pravdepodobne zvýši vojenské napätie voči Južnej Kórei, pretože jej vodca Kim Čong-un na koncoročnom straníckom stretnutí uviedol, že tieto dve krajiny majú medzi sebou vzťahy ako "dva nepriateľské štáty"."Vzhľadom na Kimove vyhlásenie by severokórejskí špióni a sympatizanti v Južnej Kórei mohli pracovať ako vojnoví agenti a vykonávať činnosti zodpovedajúce vojnovému stavu," uviedol Čcho na fóre o vzťahoch medzi Kóreami.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

Kim označil Južnú Kóreu za hlavného nepriateľa KĽDR

Podľa neho sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že severokórejskí špióni zorganizujú na príkaz KĽDR teroristický útok v Južnej Kórei, alebo ho zorganizujú Juhokórejčania s proseverokórejskými postojmi ako tzv. osamelí vlci.Počas kľúčového parlamentného stretnutia v januári označil Kim Južnú Kóreu za hlavného nepriateľa KĽDR a vyzval na úpravu ústavy s cieľom kodifikovať záväzok úplne obsadiť juhokórejské územie v prípade vojny.

Severná Kórea v minulosti podnikla niekoľko teroristických útokov proti Južnej Kórei vrátane bombového útoku na juhokórejské lietadlo v roku 1987, pri ktorom zahynulo všetkých 115 ľudí na palube.Tento útok podnietil Spojené štáty, aby zaradili Severnú Kóreu na zoznam teroristických štátov, ale v roku 2008 ju odtiaľ vyradili, aby uľahčili rokovania o ukončení severokórejských programov na výrobu jadrových zbraní.V roku 2017 USA opäť označili KĽDR za štát, ktorý sponzoruje terorizmus.

Viac o téme: Teroristický útokKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu