Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ceny obľúbenej suroviny vzrástli na nový rekord: Neuveríte, koľko stojí v New Yorku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ceny kakaa zaznamenali v závere tohto týždňa nový rekord, keď na burze v New Yorku prelomili hranicu 6000 USD za tonu. Navyše, rekordnú cenu zaznamenala komodita aj na burze v Londýne. Nahor ich ženie obmedzovanie dodávok na trh, za ktorým je nepriaznivé počasie v západnej Afrike, kľúčovom regióne na produkciu tejto komodity. Informuje správa agentúry AFP.

Na komoditnej burze v New Yorku dosiahla cena kakaa v piatok (9. 2.) takmer 6030 USD za tonu, čo predstavuje nové historické maximum. Aj v Londýne padol nový rekord, keď cena komodity dosiahla 4786 libier za tonu. Uzatvorila tak celkovo rekordný týždeň, keď nové historické maximá padali prakticky každý deň.

archívne video

Štát sa konečne postará o to, aby ceny potravín nestúpali, hovorí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rastúce ceny kakaa zvýšili obavy

Prudko rastúce ceny kakaa zvýšili obavy z dôsledkov pre ceny čokolády v situácii, keď najväčšie ekonomiky sveta aj bez toho riešia inflačný problém. "Za pokračujúcim zvyšovaním cien je výraznejší než pôvodne očakávaný deficit na trhu s kakaom v sezóne 2023/2024. Problém vysokého dopytu a nízkej ponuky tak pretrváva už tretí rok po sebe, pričom dôvodom súčasnej situácie je mimoriadne nepriaznivé počasie v západnej Afrike," poznamenal k rekordným cenám kakaa analytik zo Saxo Bank Ole Hansen. Táto oblasť sa na globálnych dodávkach kakaa podieľa približne 70 %.

Západoafrické štáty Ghana a Pobrežie Slonoviny sú najväčšími producentmi kakaa na svete. Obidva štáty pritom ku koncu minulého roka zasiahli mohutné dažde, ktoré neskôr vystriedalo sucho spôsobené  klimatickým fenoménom El Niňo. Ten v niektorých oblastiach spôsobuje extrémne suchá a v iných záplavy.

Viac o téme: RastKakaoČokoládaObavyCenyRekord
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu