Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia sa zhodla na reforme rozpočtových a dlhových pravidiel bloku

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) a členské krajiny Európskej únie (EÚ) dosiahli v noci na sobotu dohodu na reformách rozpočtových pravidiel EÚ, ktorých cieľom je podporiť investície a zároveň udržať výdavky pod kontrolou, informuje agentúra AFP.

Text modernizuje súčasné pravidlá, známe ako Pakt stability a rastu, ktoré obmedzujú dlh krajín na 60 percent hrubého domáceho produktu a deficity verejných financií na tri percentá. "Dohoda dosiahnutá!", uviedlo belgické predsedníctvo Rady EÚ na sociálnej sieti po 16-hodinovom rokovaní.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Európska únia strávila dva roky intenzívnym úsilím o rozvoj reforiem podporovaných šetrnejšími členskými štátmi, ako je napríklad Nemecko a inými krajinami, ako sú Francúzsko a Taliansko, snažiacimi sa o väčšiu flexibilitu. Po dlhom dohadovaní sa medzi Berlínom a Parížom sa 27 členských štátov v decembri dohodlo a následne začalo rozhovory s vyjednávačmi z Európskeho parlamentu.        

Text bol kritizovaný pre jeho veľkú komplikovanosť a ľavicoví predstavitelia ho označili za nástroj na zavádzanie úsporných opatrení v Európe. Vyjednávači napokon dospeli k dohode v sobotu skoro ráno, práve včas, aby sa o texte mohlo hlasovať na jar v Štrasburgu pred parlamentnou prestávkou pred voľbami do EP. Reformy musia ešte formálne schváliť členské krajiny a tiež plénum Európskeho parlamentu.        

Viac o téme: DohodaPravidláReformyEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu