Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Meta odstraňuje účty ajatolláha Chameneího na Instagrame i Facebooku

Spoločnosť META
Spoločnosť META (Zdroj: Meta- Facebook)

SAN FRANCISCO - Spoločnosť Meta vo štvrtok oznámila, že na sieťach Facebook a Instagram odstránila účty najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Stalo sa tak za porušenie jej zásad týkajúcich sa obsahu, informovala agentúra AFP. Chameneí, ktorý je v Iráne pri moci 35 rokov, má na Instagrame päť miliónov sledovateľov.

 "Tieto účty sme odstránili z dôvodu opakovaného porušovania našich zásad týkajúcich sa nebezpečných organizácií a jednotlivcov," povedal pre agentúru AFP hovorca spoločnosti Meta.Hoci Meta nespomenula vojnu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, pod tlakom, aby odstránila účty iránskeho duchovného, bola od teroristického útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.Po útoku totiž Chameneí konanie Hamasu podporil, pričom však súčasne poprel akúkoľvek účasť Iránu na vpáde, pri ktorom palestínske komandá terorizovali a vraždili v kibucoch a dedinách na juhu Izraela.

Okrem toho Irán verejne podporil aj palestínsku odvetu proti ofenzíve izraelskej armády v palestínskom Pásme Gazy, ako aj útoky jemenských povstalcov na lode plaviace sa v Červenom mori.Instagram a Facebook sú v Iráne zakázané, ale Iránci používajú virtuálne súkromné siete (VPN), aby sa vyhli obmedzeniam a získali prístup k zakázaným webovým stránkam alebo aplikáciám vrátane Facebooku, Twitteru a YouTube vlastnených americkými subjektmi.AFP pripomenula, že hnutie Hamas je v Spojených štátoch zaradené na zoznam teroristických organizácií.

Viac o téme: InstagramFacebookAjatolláh Alí ChameneíMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu