Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí Zobraziť galériu (3)
K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - V Prahe, Brne a ďalších zahraničných mestách sa po týždni opäť zišli stovky ľudí, aby podporili protesty na Slovensku proti novele Trestného zákona. Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer vyhlásil, že na Slovensku prebieha únos demokracie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je nás vyše 4,3 milióna oprávnených voličov. Každý z nás je akcionárom tohto štátu, z toho je 30 percent tých, ktorí dali hlas tejto vládnej väčšine. Demokracia nie je o tom, že 30 percent krajiny znásilní zvyšok. To je diktát parlamentnej väčšiny," povedal Káčer s tým, že aktuálne konanie slovenskej vlády predstavuje "únos demokracie a demontáž právneho štátu".

VIDEO K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Predseda spolku Pražská kaviareň Andrej Probst zdôraznil, že vďaka vytrvalosti protestujúcich na Slovensku aj v zahraničí sa podarilo prijatie novely Trestného zákona oddialiť a dosiahnuť v nej aspoň malé zmeny. "Vládnej moci sme dali jasne najavo, že heslo 'Vyhraj voľby, môžeš všetko' neplatí. Niekto môže vyhrať voľby a meniť zákony, ale nemôže to robiť bez dôkladnej, vecnej a poctivej diskusie," povedal Probst.

K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí
Zobraziť galériu (3)
K protestom proti zmenám v trestnom práve sa opäť pridali krajania v zahraničí  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Protestu sa zúčastnilo menej ľudí 

V hlavnom meste ČR sa občiansky protest uskutočnil už po piatykrát. Organizátori zo spolku Pražská kaviareň odhadli, že sa na ňom zúčastnilo asi 200 ľudí. Nižšiu účasť v porovnaní s predchádzajúcimi protestmi si vysvetľujú nepriaznivým počasím. V Prahe počas celého protestu pršalo. Okrem dvoch najväčších českých miest sa zhromaždenia uskutočnili aj v Bruseli, Paríži a írskom Newbridgei. Vo štvrtok ľudia protestovali aj v mnohých slovenských mestách. Demonštrácia v Bratislave bola tentokrát v stredu pred budovou Národnej rady SR.

Viac o téme: ProtestZahraničieTrestný zákonRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu