Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lotyšsko ruší časť opatrení na bieloruskej hranici: Priechod však nechá zatvorený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Lotyšsko ponechá v dohľadnej budúcnosti z preventívnych bezpečnostných dôvodov zatvorený jeden zo svojich dvoch hraničných priechodov s Bieloruskom. Oznámilo to v utorok tamojšie ministerstvo vnútra.

Ide o hraničný priechod Silene, ktorý Lotyšsko zatvorilo v septembri v rámci série opatrení prijatých za účelom posilnenia bezpečnosti a ochrany hraníc s Bieloruskom.Viaceré z týchto opatrení - vrátane mobilizácie ďalších ozbrojených síl a pomoci zo strany armády a polície - v sobotu prestanú platiť, nakoľko počet pokusov o nelegálne prekročenie týchto hraníc je v súčasnosti podľa lotyšského rezortu vnútra veľmi nízky.

Migračná kríza

Lotyšsko, Poľsko aj Litva dlhodobo obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z vytvárania migračnej krízy cieleným privádzaním migrantov k ich hraniciam. Situácia ešte viac eskalovala začiatkom vlaňajšieho leta, keď sa z Ruska do Bieloruska presunuli žoldnieri z ruskej Vagnerovej skupiny. K presunu došlo na základe dohody, ktorú po júnovom neúspešnom pokuse vagnerovcov o zosadenie vrchného velenia ruskej armády dosiahol Kremeľ s Lukašenkom.

Susedná Litva následne 18. augusta dočasne uzatvorila dva zo svojich šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom. Zdôvodnila to práve prítomnosťou vagnerovcov na bieloruskom území. Momentálne uvažuje aj o zatvorení ďalších dvoch, konkrétne priechodov Lavoriškes a Raigardas. Ich zatvorenie pre bežnú dopravu tovarov a osôb navrhol v utorok miestny výbor národnej bezpečnosti so zámerom obmedziť tak dovoz a vývoz sankcionovaného tovaru a pašovanie.

Viac o téme: OpatreniaHranicePriechodLotyšskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu