Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Senegalská polícia rozohnala protest prívržencov opozície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAKAR - Senegalská polícia v nedeľu v hlavnom meste Dakar rozohnala slzotvorným plynom stovky stúpencov opozície, ktorí sa zišli na výzvu opozície, aby vyjadrili nesúhlas s odkladom prezidentských volieb.

Spravodajca agentúry AFP informoval, že ľudia rôznych vekových kategórií sa zišli na výzvu viacerých opozičných kandidátov.Doplnil, že mnohí demonštranti mali v rukách senegalské vlajky alebo boli oblečení v tričkách senegalského národného futbalového tímu.Prezidentské voľby sa v Senegale mali konať 25. februára. Ich odloženie na neurčito prezident Macky Sall oznámil v sobotu - len niekoľko hodín pred začiatkom oficiálnej predvolebnej kampane.

AFP dodala, že Sall v sobotu v príhovore k národu objasnil, že výnos o vypísaní volieb zrušil v súvislosti s tým, že poslanci parlamentu preverujú činnosť dvoch sudcov Ústavnej rady, ktorých integrita vo volebnom procese bola spochybnená.Sall avizoval, že bude iniciovať celoštátnu diskusiu, ktorá by viedla k vytvoreniu podmienok pre slobodné, transparentné a inkluzívne voľby. Predpokladaný dátum konania volieb však Sall neuviedol.Podľa webu francúzskeho denníka Le Monde opozícia odmietla akceptovať odklad prezidentských volieb. Hovorca opozičného tábora Cheikh Tidiane Youm v súkromnej rozhlasovej stanici RFM vyzval celú krajinu, aby "povstala" proti odkladu hlasovania.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj Khalifa Sall, jeden z hlavných kandidátov v prezidentských voľbách.Bývalá premiérka Aminata Touréová na sociálnych sieťach odsúdila "bezprecedentnú regresiu" demokracie a vyzvala "demokratov a občanov, aby sa zmobilizovali na obranu výdobytkov" demokracie.Podľa AFP ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od roku 1963, keď táto africká krajina získala nezávislosť.Znepokojenie v súvislosti s odkladom vyjadrili Francúzsko, USA i EÚ, ktoré zhodne vyzvali, aby sa voľby v Senegale uskutočnili čo najskôr. Stanoviť urýchlene nový termín hlasovania v prezidentských voľbách vyzvalo Senegal aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

Viac o téme: ProtestPolícia Senegal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu