Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Holandsku sa konal klimatický protest: Skončil sa zadržaním asi tisíc ľudí

Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu
Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

HAAG - Holandská polícia v sobotu nakrátko zadržala asi 1000 prívržencov ekologického združenia Extinction Rebellion, ktorí sa zúčastnili na proteste proti dotáciám na fosílne palivá v krajine.

Ako informovala agentúra AFP, demonštranti v sobotu okolo poludnia zablokovali diaľnicu A12 v centre Haagu, v blízkosti parlamentu a niekoľkých kľúčových ministerstiev. Proti demonštrantom zasiahla polícia, ktorá na sociálnej sieti X oznámila, že za porušenie zákonov o verejných demonštráciách a prejavy občianskej neposlušnosti zadržala asi 1000 ľudí.

archívne video

V Česku opäť protestovali stovky krajanov proti zmenám v trestnom práve Slovenska (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Premávka na diaľnici bola krátko nato obnovená

Polícia neskôr holandským médiám oznámila, že nevznesie žiadne obvinenie. AFP pripomenula, že šlo o deviatu podobnú akciu v Haagu od júla 2022. Holandský parlament vtedy požiadal vládu, aby prišla s plánom na postupné zrušenie dotácií pre priemysel fosílnych palív, ktoré sa odhadujú na 39,7 až 46,4 miliardy eur. 

Plán však doteraz nebol predložený. Holandsko je totiž bez riadne fungujúcej vlády odvtedy, čo strana krajne pravicového lídra Geerta Wildersa získala v novembrových voľbách najviac hlasov, no zatiaľ nedokázala zostaviť koalíciu.

Viac o téme: DotácieProtestPolícia HolandskoFosílne paliváExtinction Rebellion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu