Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová bilancia vlaňajšieho tureckého zemetrasenia odhalila celkový počet obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/dpa news agency)

ANKARA - Vlaňajšie zemetrasenie zo 6. februára s magnitúdou 7,8 a následné dotrasy si v juhovýchodnom Turecku podľa aktualizovanej bilancie vyžiadali 53 537 obetí. Oznámil to v piatok turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, informuje agentúra AFP.

 Podľa predchádzajúcej oficiálnej bilancie, zverejnenej v prvých týždňoch po zemetrasení, zapríčinila prírodná katastrofa 50 783 úmrtí. Yerlikaya v piatok uviedol, že zemetrasenie celkovo postihlo 14 miliónov ľudí v 11 provinciách na juhovýchode Turecka. Hlavný otras a prvé dotrasy, vrátane jedného s magnitúdou 7,5, zničili vyše 38 900 budov.

archívne video

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Pre 691-tisíc preživších, ktorí prišli o svoje domovy a nedokázali si sami nájsť nové ubytovanie, úrady zabezpečili 215 224 obytných kontajnerov, dodal Yerlikaya. Zemetrasenie zasiahlo aj severozápad susednej Sýrie. Tamojšia vláda uviedla, že v oblastiach pod jej kontrolou zomrelo 1414 ľudí. Tureckom podporovaní predstavitelia v regiónoch v severnej Sýrii ovládaných povstalcami odhadli počet obetí na 4 537. Minuloročné zemetrasenie sa stalo najsmrtiacejším od roku 1970, keď otrasy zeme pripravili v Peru o život vyše 67-tisíc ľudí.

Viac o téme: ObeteBilanciaZemetrasenie Turecko6. február 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu