Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Porazený Orbán po návrate z európskeho samitu: Brusel zachvátila vojnová horúčka! Peniaze nemajú ísť na zbrane

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán zdôraznil, že finančná pomoc EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, schválená na štvrtkovom mimoriadnom summite, nie je určená na nákup zbraní. Orbánovo vyjadrenie zaznelo v pravidelnom piatkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

"Mier je kľúčová téma, ale v tomto sa nám nedarí, pretože Brusel zachvátila vojnová horúčka," tvrdil Orbán, podľa ktorého treba pracovať na čo najskoršom ukončení vojny.

archívne video

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Nedodávame zbrane a nedávame peniaze na zbrane," podčiarkol Orbán a poznamenal, že súčasná podpora 50 miliárd eur má zabrániť bankrotu ukrajinského štátu. Tvrdil, že ak EÚ a USA nepošlú Kyjevu peniaze, Ukrajina sa zrúti.

Čas podľa jeho názoru pracuje pre Rusov a čím dlhšie bude vojna trvať, tým viac ľudí zomrie. V západnej Európe podľa Orbána vládne úplné nepochopenie, keď sa tvrdí, že Ukrajinci bojujú aj za ňu a nezmyselné je podľa neho aj tvrdenie, že ak Ukrajinci nezastavia Rusov, tak vpochodujú do Berlína. "Rusi nedokážu poraziť ani Ukrajinu, preto by neboli schopní efektívne sa postaviť voči NATO," myslí si Orbán.

Viac o téme: PomocFinancieMaďarskoUkrajinaViktor OrbánEurópska úniaNákup zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu