Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Orbán prehral: EÚ schválila rekordnú pomoc Ukrajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok na sociálnej sieti X oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Informuje TASR.

archívne video

Doterajšie dohody na summite EÚ potvrdili jednotu členských krajín, myslí si Petr Fiala (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Máme dohodu a jednotu," napísal Michel krátko po začiatku rokovaní šéfov vlád a štátov EÚ. "Všetkých 27 lídrov sa dohodlo na ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ," oznámil predseda Európskej rady. Spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená "stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu". Rokovania sa začali s poldruhahodinovým oneskorením, pretože ešte predtým sa uskutočnilo viacero menších pracovných stretnutí zameraných na dosiahnutie kompromisu o finančnej pomoci Ukrajine.

Rozhodujúcim bolo podľa magazínu Politico zrejme stretnutie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom. Neskôr sa k nim pridali aj holandský premiér Mark Rutte, poľský premiér Donald Tusk a šéf belgickej federálnej vlády Alexander De Croo. Ukrajina má zatiaľ zabezpečené financovanie na chod štátu do konca marca tohto roku, k čomu vlani EÚ prispela sumou 80 miliárd eur.

Ukrajina ďakuje EÚ za balík pomoci

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ privítal dohodu o poskytnutí pomoci Kyjevu vo výške 50 miliárd eur na roky 2024–27, ktorú na svojom mimoriadnom summite v Bruseli vo štvrtok dosiahla Európska únia. "Každý váš hlas je významným príspevkom k nášmu spoločnému víťazstvu," uviedol Šmyhaľ v statuse zverejnenom na sociálnych sieťach, v ktorom sa poďakoval členským štátom a dodal, že dohoda je prejavom solidarity a jednoty v 27-člennom bloku.

"Členské štáty EÚ vo vojenskej konfrontácii opäť preukázali svoju solidaritu a jednotu s ukrajinským ľudom. Som vďačný Charlesovi Michelovi a vedúcim predstaviteľom členských štátov EÚ za ich neochvejnú podporu," píše sa v statuse. Ako Michel vo štvrtok oznámil na sociálnej sieti X, všetkých 27 lídrov členských štátov EÚ sa na štvrtkovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodlo na ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ. Michel spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená "stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu".

Viac o téme: BruselSummitUkrajinaMiliardová pomoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu