Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Identifikovali stú obeť lesných požiarov na havajskom ostrove Maui

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONOLULU - Identifikovali 100. obeť lesných požiarov, ktoré počas leta vyčíňali na havajskom ostrove Maui. V piatok miestneho času to oznámila polícia tohto štátu USA. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Lydia Colomová (70) bola najprv zaradená do zoznamu nezvestných osôb, ktorý sa medzitým zmenšil len na malý počet jednotlivcov. Lesný požiar z 8. augusta do veľkej miery zničil historické mesto Lahaina, niekdajšiu metropolu Havajského kráľovstva. Pátranie po telách v obhorených troskách a budovách premenených na popol a zisťovanie totožnosti ľudských pozostatkov bolo ťažké, často si to vyžadovalo vzorky DNA od žijúcich príbuzných nezvestných osôb.

archívne video

V hoteli, v ktorom bol ubytovaný známy Slovák, vypukol požiar (Zdroj: Instagram D.K.)

Najsmrtiacejší požiar za vyše storočia

Počet mŕtvych obetí tohto požiaru kolísal, najprv stúpol nad 100 a potom v septembri klesol na 97. Ľudia však zomierali na zranenia a v troskách boli nájdené nové telá, preto počet mŕtvych znovu presiahol smutný medzník 100. Tento lesný požiar bol najsmrtiacejší v USA za vyše storočie. Reakciu vládnych orgánov ostro kritizovali, a preto ju vyšetrujú. Napríklad sa nespustili varovné sirény, ktoré mali obyvateľov na požiar upozorniť.

Plamene, rozdúchavané silným vetrom, sa šírili tak rýchlo, že mnohých obyvateľov dostihli úplne neinformovaných. O požiari sa dozvedeli, až keď ho sami uvideli. Niektorí ľudia vystúpili zo svojich áut, nechali ich na mieste a útočisko pred plameňmi sa pokúšali nájsť v oceáne, kde sa krčili celé hodiny. Plamene zatiaľ ich domy spálili. Samospráva havajského okresu Maui žaluje elektrárenskú spoločnosť Hawaiian Electric a obviňuje ju, že skaze sa dalo vyhnúť, keby odstavila elektrický prúd. Podľa samosprávy to neurobila z nedbalosti napriek mimoriadne silnému vetru a suchému počasiu.

Opisy svedkov a videá naznačujú, že keď vietor sprevádzajúci hurikán rúcal na havajskom ostrove Maui stožiare elektrického vedenia, lietajúce iskry vyvolali požiare. Ten z 8. augusta bol najsmrtiacejší. Keby spoločnosť dbala na "varovania meteorologickej služby a v čase predpovedaného silného nárazového vetra vypla prúd v elektrickom vedení, tejto skaze by sa dalo vyhnúť", uvádza sa v žalobe.

Viac o téme: ObeťOstrovTotožnosťUSAHavajLesné požiareMaui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu