Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Revolúcia na školách: Celoplošný zákaz domácich úloh na základných školách! Na Slovensku to bude takto

(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - V Poľsku budú od začiatku apríla na základných školách zakázané domáce úlohy, oznámila tento týždeň poľská ministerka školstva Barbara Nowacká. Neskôr by sa vládny zákaz mohol začať uplatňovať aj na stredných školách, napísal server wyborcza.pl.

"Som si istá, že po pár rokoch bez domácich úloh na základných školách budú zrušené aj na stredných školách," uviedla Nowacká v diskusnej relácii o školstve. Ministerka školstva už pred Vianocami apelovala na učiteľov, aby na prázdniny deťom nezadávali domáce úlohy. Deti by si podľa nej cez víkend mali oddýchnuť, a nie vypracovávať úlohy.

Tlačová konferencia Progresívneho Slovenska k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka ohlásila aj ďalšie zmeny vo svojom rezorte. Sľubované zvýšenie platov učiteľov by malo prísť od marca so spätným preplatením od začiatku roka. Za zdržanie podľa Nowackej môže konzervatívny poľský prezident Andrzej Duda, ktorý s niektorými krokmi novej liberálnej vlády Donalda Tuska nesúhlasí.

Zo školských osnov tiež zmizne predmet "História a súčasnosť", ktorý zaviedol predchádzajúci minister školstva. Nahradí ho predmet podobný občianskej výchove, ktorý sa zameria na demokraciu, ústavu a participáciu, píše server newssci.pl.

Je tento scenár možný aj na Slovensku?

Podľa odboru komunikácie a marketingu však slovenské Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu podobné zmeny neplánuje, pretože ministerstvo "žiadnym legislatívnym dokumentom, ani štátnym vzdelávacím programom problematiku domácich úloh neupravuje." Zostáva teda na rozhodnutiach školy alebo pedagógov, či deťom úlohy budú alebo nebudú zadávať. Odbor komunikácie dodáva, že škola však môže upraviť zadávanie domácich úloh vo svojom školskom vzdelávacom programe.

"Podľa § 3 ods. 1, písm. f) zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch je výber a uplatňovanie pedagogických metód, foriem a didaktických prostriedkov právom pedagogického zamestnanca," a dodali, že aj podľa medzinárodných štúdií a poznatkov prispieva vačšia miera slobody pre učiteľov a školy k vyššej kvalite vzdelávania a preto neplánujú a neuvažujú o zvýšení regulácie v tejto oblasti.

Viac o téme: Domáce úlohyPoľskoMinisterstvo školstva SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu