Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj označil Trumpove vyjadrenia o Ukrajine za veľmi nebezpečné

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že je znepokojený predstavou prípadného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu. Trumpove vyjadrenie, že by vojnu na Ukrajine dokázal zastaviť do 24 hodín, označil za "veľmi nebezpečné". Informujeme na základe sobotňajšej správy agentúry AP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 695

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 695 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

20:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že je znepokojený predstavou prípadného návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu. Trumpove vyjadrenie, že by vojnu na Ukrajine dokázal zastaviť do 24 hodín, označil za "veľmi nebezpečné". Informujeme na základe sobotňajšej správy agentúry AP.

Zelenskyj počas rozhovoru odvysielaného v piatok britskou televíznou stanicou Channel 4 pozval exprezidenta USA Donalda Trumpa na Ukrajinu, ak tam dokáže naplniť svoj "prísľub" o rýchlom ukončení vojny. "Donald Trump, pozývam vás na Ukrajinu, do Kyjeva. Ak dokážete vojnu zastaviť do 24 hodín, myslím, že bude stačiť, ak prídete," vyhlásil Zelenskyj.

20:00 Slovenský premiér povedal, že zablokuje členstvo Ukrajiny v NATO.

18:00 Slovensko zrušilo zákaz kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom.

16:00 Ukrajinské ozbrojené sily prišli s novou stratégiou vo vojne s Ruskom.

14:02 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak žiada spojencov o veľké dodávky ďalších zbraní, ktoré by Ukrajine v tejto fáze bojov pomohli lepšie odolávať ruskej armáde. Vyjadril sa tak v sobotňajšom rozhovore pre nemecký denník Bild, informujeme podľa agentúry DPA. "Problémom v tejto fáze vojny je, že počet zbraní, dronov, granátov a delostreleckej munície nie je rovnomerne rozložený. Je potrebné to vyrovnať," povedal Podoľak. Situáciu je podľa neho možné zlepšiť len maximálnym posilnením Ukrajiny špičkovými zbraňami.

13:05 Ruskí poslanci začnú na budúci týždeň rokovať o návrhu zákona, ktorý počíta s konfiškáciou peňazí, majetku a ďalších cenností komukoľvek, koho usvedčia zo šírenia "falošných správ" o ruskej armáde. Povedal to v sobotu predseda dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) Viačeslav Volodin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

12:49 Ruské jednotky ostreľujú Donetskú oblasť.Dvaja ľudia utrpeli zranenia. Tri rakety vypálené na Novohrodivku poškodili 33 súkromných domov a administratívnu budovu, informoval guvernér Vadym Filaškin. Na správu upozornil portál The Kyiv Independent.

11:16 Vojna na Ukrajine potrvá najmenej ďalšie dva roky, odhadujú americké a ďalšie západné spravodajské služby. S odvolaním sa na zdroje blízke týmto kruhom to napísal server CNN. Podľa neho sa kvôli týmto hodnoteniam Biely dom snaží zabezpečiť finančnú a vojenskú podporu Ukrajiny aj pre prípad, že súčasný prezident Joe Biden nevyhrá nadchádzajúce americké voľby a na čele krajiny ho vystrieda republikánsky kandidát. Terajší mandát Bidenovi vyprší v januári budúceho roka.

7:52 Európska únia plánuje pri príležitosti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára, zaviesť 13. balík sankcií voči Moskve. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy agentúry Belga, ktorá sa odvolala na diplomatické zdroje.

6:16 Monitorovacia misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) objavila míny pozdĺž obvodu Záporožskej jadrovej elektrárne, v nárazníkovej zóne medzi vnútorným a vonkajším oplotením zariadenia, uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ agentúry Rafael Grossi. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Slovensko a Ukrajina sa pripojili k plánu na takzvaný vertikálny plynový koridor

"Vertikálny koridor sa teraz spojí s transbalkánskym plynovodom a umožní dopravu zemného plynu z Grécka do Moldavska a do podzemných zásobníkov na Ukrajine," uviedlo moldavské ministerstvo energetiky. Transbalkánsky plynovod sa využíva na prepravu ruského plynu na Balkán cez Ukrajinu, Rumunsko a Moldavsko. Využitie jeho kapacity je však teraz nízke, pretože ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v roku 2020 presmerovala dodávky do Turecka prostredníctvom plynovodu TurkStream, napísala agentúra Reuters.

Prevádzkovatelia plynovodov na Slovensku, Ukrajine a v Moldavsku podpísali s náprotivkami z Grécka, Maďarska, Bulharska a Rumunska memorandum s cieľom podporiť projekty potrebné na realizáciu vertikálneho plynového koridoru, uviedla grécka plynárenská spoločnosť DESFA.

"Očakávame, že vďaka účasti v iniciatíve vertikálneho koridoru uskutočníme dodatočné dodávky plynu z Rumunska do strednej Európy v objeme viac ako sedem miliárd kubických metrov ročne," uviedol šéf ukrajinského systému pre prepravu plynu Dmytro Lyppa. Dodal, že Ukrajina teraz pracuje s Moldavskom na podmienkach tohtoročného využitia dodatočných kapacít transbalkánskeho plynovodu v objeme šesť miliónov kubických metrov denne.

"Spolupráca na posilnení a zvýšení flexibility regionálneho plynárenského systému sa stáva najvyššou prioritou," uviedla šéfka spoločnosti DESFA Maria Rita Galliová.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (4)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)
sa s Kulebom stretne 29. januára v Užhorode

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa stretne so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom 29. januára v Užhorode. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. Maďarský minister počas návratu z Atén uviedol, že o schôdzke rokoval telefonicky so šéfom kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijom Jermakom, ktorý takisto pricestuje do Užhorodu.

 

Szijjártó vyjadril nádej, že sa na užhorodskej schôdzke podarí úspešne prediskutovať najdôležitejšie bilaterálne otázky, predovšetkým otázku obnovenia práv maďarskej národnostnej menšiny žijúcej v Zakarpatskej oblasti, ako aj perspektívu vzťahov medzi oboma krajinami.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu