Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA zasiahli obrovské mrazy: Chicago zahalil NEUVERITEĽNÝ jav! Pohľad ako z inej planéty

Jazero Michigan sa počas zimy vyparuje. V pozadí mesto Chicago Zobraziť galériu (2)
Jazero Michigan sa počas zimy vyparuje. V pozadí mesto Chicago (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO/BUFFALO – Stredozápad a severovýchod USA trápila už minulý týždeň silná búrka. Mestá Chicago aj Buffalo úplne zasypala nová nádielka snehu. Situácia okolo „Great lakes“ (Veľkých jazier) bola alarmujúca minimálne do polovice víkendu. Všade fúkal silný mrazivý vietor a snežilo, no z jazera Michigan sa vyparovala voda.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mesto Chicago, ležiace na južnom pobreží michiganského jazera, trápila od piatku 12. januára silná snehová búrka. Napriek tomu, že v tejto časti USA okolo "Great Lakes" (Veľkých jazier) bývajú silné v zime silné mrazy a bohaté snehové prehánky, voda v jazere Michigan bola nadmieru teplá. Pri bližšom pohľade bolo evidentné, že sa vyparuje. 

Nezamrzlo 

Priemerná teplota vzduchu v Chicagu je po tieto dni pod nulou, aj keď sa mierne otepľovalo. Ako píše NBC Chicago, voda v jazere Michigan mala však 32 stupňov, v dnešných hodinách 36 stupňov Fahrenheita (2,2 stupne Celzia). Tento teplotný rozdiel má na svedomí prírodný efekt. Vedci z Univerzity v americkom štáte Maine vysvetľujú, že za toto divadlo môže vodná para. 

"Tvorí sa vtedy, keď veľmi studený vzduch prechádza cez relatívne teplejšiu vodu a hraničnú vrstvu teplého vzduchu tesne nad hladinou. Pri vyparovaní, je studený vzduch schopný zadržať iba obmedzené množstvo vody, čo ju núti vytvárať hmlu," udávajú vedci. 

Podľa amerického magazínu Mental Floss dochádza k podobnému efektu aj vtedy, keď dýchate v chladnom počasí: "Drobné kvapôčky teplého vzduchu sa kondenzujú na vodu a ľad, čo vytvára vodnú paru. Vidíte to aj pred sebou každým vydýchnutím."

Teplota vzduchu bola v Chicagu koncom minulého týždňa v niektorých oblastiach aj desať stupňov pod nulou. Správy však hlásili, že teplota vody v jazere Michigan dosahuje aj 3,9 stupňov Celzia, pri pobreží od 0 do 1 stupňov. V takomto počasí vzniká tzv. "lake-effect snow" (cez otvorené vody Veľkých jazier fúka studený vzduch z Kanady).

Jazero vtedy nezamrzne, ale z čerstvo napadnutého snehu vzniknú len akési "snehové kryhy". Tento týždeň však majú Chicago zasiahnuť chladnejšie teploty, ktoré zrejme ovplyvnia aj túto scenériu. 

Buffalo

Hlavné mesto štátu New York na severovýchode USA trápia tiež každoročné mrazy a silné snehové prehánky. Kúsok od Bufalla sú Niagarské vodopády, preto je tu podobné počasie ako v Chicagu. V meste pôsobí aj úspešný klub NFL Buffalo Bills, ktorý postúpil do druhého kola vyraďovacej časti playoff. Zápas proti Pittsburghu Steelers bol však pre počasie ohrozený. 

Fanúšikovia klubu sa snažili ešte niekoľko hodín pred samotným zápasom odhŕňať zo sedadiel na štadióne obrovské množstvo snehu. Podľa autora príspevku si zarobili 20 dolárov za hodinu. Dôležité však pre nich bolo, že zápas sa odohral. V najbližších dňoch sa má v meste mierne otepiť, pričom od budúceho týždňa už má teplota vzduchu vyskočiť nad nulu. 

Viac o téme: ZimaPočasieMrazyUSAChicagoBuffaloJazero MichiganVodná para
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu