Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na verejnosť unikol údajný list teroristu z Prahy: Má to však zásadný háčik! Polícia musela okamžite konať

Polícia po útoku strelca v Prahe Zobraziť galériu (2)
Polícia po útoku strelca v Prahe (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, TASR/AP Photo/Petr David Josek, koláž Topky)

PRAHA – Od streľby na Karlovej univerzite v Prahe ubehol už takmer mesiac, no len teraz sa objavil na sociálnych sieťach príspevok, ktorý mal zmiasť celé vyšetrovanie. V ňom sa uvádza, že strelec mal pred smrťou napísať dopis. Polícia Českej republiky sa k danému nálezu vyjadrila, že ide o dezinformáciu.

archívne video

Autentické zábery zo štvrtkového zásahu polície počas streľby v Prahe (Zdroj: Tip čitateľa)

Bolo len niekoľko dní pred Vianocami, keď sa vo štvrtok 21. decembra 2023 rozhodol študent Karlovej univerzity v Prahe David Kozák (24) zaútočiť priamo na pôde filozofickej fakulty. Pri čine použil hneď niekoľko zbraní s ostrými nábojmi. O život prišlo 14 ľudí vrátane strelca. Zranených bolo viac ako 20. Viac ako tri týždne od masakry začal po sociálnych sieťach kolovať príspevok, v ktorom bol údajne vlastnoručne napísaný list strelca Kozáka.

Upútanie pozornosti

Ako uviedla Polícia Českej republiky, dopis sa snaží poukázať na to, že ho písal strelec z FFUK. "Samozrejme, že to nie je materiál, s ktorým polícia pracuje v rámci vyšetrovania. Ide len o hlúpy a zavádzajúci pokus o upútanie pozornosti, nič viac," píše polícia k príspevku. Doň vložila obrázok listu, na ktorého kolovanie ju mala údajne upozorniť redakcia portálu extra.cz. 

Dopis je písaný veľkým tlačeným písmom a strelec Kozák ho začína slovami: "Je mi zle zo seba aj ostatných." pričom použil aj známy latinský výraz - "Pacta sunt servanda!", teda "zmluvy (zákony) sa majú dodržiavať!"

Viac o téme: StreľbaStrelecMasakerPrahaKarlova univerzitaKrimiFilozofická fakulta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu